Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Keunikan Ao Dai dalam dunia fesyen

  HANOI – Pihak media Vietnam berkesempatan untuk melawat Kampung Trach Xa pada musim luruh yang menawan, di mana matahari bersinar dengan sinar keemasan di landskap tersebut.

  Laluan masuk ke dalam kampung dihiasi dengan kolam-kolam teratai dan barisan pokok yang hijau lebat.

  Terletak di Hoa Lam Commune, Daerah Ung Hoa, kira-kira 60km dari pusat Ha Noi, Trach Xa terkenal dengan pembuatan ao dai, pakaian tradisional Vietnam yang dibuat atas pesanan.

  Selama berabad-abad, tukang jahit berbakat di kampung ini telah memainkan peranan penting dalam memelihara pakaian ikonik Vietnam tersebut.

  Menurut ketua kampung, seni pembuatan ao dai di Trach Xa berusia lebih daripada seribu tahun. Kononnya, Nguyen Thi Sen, isteri keempat Raja Dinh Tien Hoang, memperoleh kemahiran menjahit daripada tukang jahit istana. Setelah kembali ke kampung halaman Trach Xa, beliau mengajar kemahiran tersebut kepada penduduk kampung.

  Semakin ramai yang menggemari pakaian tradisional. – ANN/VNS
  Do Minh Tam, salah seorang pembuat pakaian terkenal di Kampung Trach Xa. – ANN/VNS
  Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pakaian labuh lima panel tradisional telah mendapat perhatian daripada golongan muda yang bersemangat untuk mengekalkan budaya tradisional negara. – ANN/VNS
  Kit jahitan pakaian artisan Do Minh Tam. – ANN/VNS
  Pakaian labuh tradisional membawa kecantikan anggun kepada wanita Vietnam. – ANN/VNS

  Seiring dengan masa, kemahiran tersebut diwariskan dan kini menjadi mata pencarian utama bagi penduduk Trach Xa.

  Walaupun penciptaan ao dai moden kini lebih mendominasi, Trach Xa mempunyai beberapa perniagaan keluarga yang masih memelihara reka bentuk pakaian tradisional yang sudah berusia beratus-ratus tahun, seperti ao dai ngu than – pakaian panjang tradisional lima bahagian.

  Salah seorang tukang mahir yang terkenal di sini adalah Do Minh Tam, yang telah menghidupkan semula seni membuat ao dai lima bahagian.

  Di dalam bengkel yang sederhana tetapi didekorasi dengan kain sutera yang berwarna-warni, Tam menjahit setiap lapisan kain dengan teliti. Projek terkini beliau melibatkan pembuatan ao dai lima bahagian untuk beberapa guru wanita di kawasan tersebut.

  Tam menjelaskan bahawa ao dai lima bahagian berbeza dari penciptaan ao dai moden.

  “Ao dai lima bahagian terdiri daripada dua lapisan kain untuk bahagian hadapan, dua untuk bahagian belakang dan satu bahagian dalam untuk dada kanan.

  Pada zaman dahulu, ketika lebar kain adalah sekitar 40cm, dua lapisan kain mesti dijahit bersama untuk membuat bahagian pakaian,” Tam berkongsi kepada Viet Nam News.

  Pakaian Ao dai lima bahagian bermula pada pertengahan abad ke-18 di mahkamah Hueyang diperintah oleh Lord Nguyen Phuc Khoat. Pakaian ini melintasi sempadan sosial dan dipakai oleh orang dari pelbagai lapisan masyarakat.

  Seiring berlalunya masa, versi pakaian yang lebih mudah ini menjadi lebih popular dan akhirnya menggantikan pakaian lima bahagian tersebut.

  Bagi mereka yang menghargai ao dai lima bahagian, pakaian ini memenuhi semua keperluan sebuah kostum, memberikan kesan anggun kepada lelaki dan pesona elegan kepada wanita.

  Selain daripada itu, pakaian panjang ini juga mempunyai simbolisme yang mendalam.

  Empat bahagian di bahagian hadapan dan belakang mewakili bapa, ibu, bapa mertua, dan ibu mertua, manakala bahagian dalam mewakili pemakainya sendiri.

  Teknik menjahit yang rumit pada pakaian ini terlihat melalui jahitan yang teliti pada pinggang, memastikan penjajaran yang sempurna dan garis benang yang lurus, halus, rapi dan tersorok.

  Tam menyatakan bahawa meskipun dia sangat bersemangat untuk ao dai lima bahagian tradisional, peningkatan dalam ekonomi pasaran telah menyebabkan dominasi tren ao dai moden.

  Selama tempoh peperangan dan kemelesetan ekonomi yang berpanjangan, ao dai lima bahagian secara beransur-ansur mula meredup.

  Ia menjadi semakin jarang dan tidak popular, mengakibatkan penurunan yang ketara dalam bilangan pelanggan.

  Kebanyakan tukang jahit di Trach Xa terpaksa memodifikasi reka bentuk mereka.

  “Tren ao dai moden boleh dihasilkan dalam pelbagai gaya dan warna yang sesuai dengan citarasa individu, menjadikannya mencabar untuk mengekalkan nilai budaya asalnya.

  Ao dai tradisional, di sisi lain, tetap setia kepada satu gaya. Nilai budayanya terus kekal,” kata Tam.

  Walaupun menghadapi cabaran, Tam telah menyesuaikan diri dengan irama kehidupan moden sambil berusaha untuk memelihara reka bentuk tradisional.

  Kembali ke pakaian ao dai lima bahagian ini diilhamkan oleh keinginan untuk mengekalkan warisan negara, serta sokongan Kelab Dinh Lang Viet.

  “Pada tahun 2017, ahli-ahli Kelab Dinh Lang Viet, yang berkongsi cinta mendalam terhadap tradisi Vietnam, telah menghubungi saya dengan permintaan untuk menghidupkan semula pakaian ao dai lima bahagian ini untuk memelihara pakaian kebangsaan ini.

  Jadi apabila saya memutuskan untuk meneruskan pembuatan pakaian dengan reka bentuk tradisional, saya menghadapi banyak cabaran,” kata Tam.

  Berkat kebijaksanaan dan kreativiti tukang mahir seperti Tam, pakaian lima bahagian ini telah kembali ke dalam fabrik kehidupan seharian.

  Dalam beberapa tahun terakhir, pakaian lima bahagian ini telah menarik perhatian golongan muda yang ingin memelihara budaya tradisional.

  Populariti pakaian ini semakin jelas melalui kemunculan persatuan, kumpulan, dan laman sosial seperti Kelab Dinh Lang Viet, Dai Viet Co Phong (Adat Resam Dai Viet), dan Viet Nam Co Phuc Hoi (Pertubuhan Pakaian Tradisional Vietnam).

  Melalui dedikasi tukang jahit se-perti Tam, keindahan abadi pakaian panjang lima bahagian terus berkembang, merentasi jurang antara tradisi dan moden. Kebangkitan ini telah memperbaharui daya tarikan fesyen.

  RAHSIA KRAF TANGAN

  Kampung Trach Xa terus berkembang berkat kemahiran menjahit mendatar yang halus.

  Teknik ini hanya diketahui oleh tukang-tukang jahit tempatan dan ia merupakan sebahagian penting dalam mereka pakaian tradisional.

  Walaupun mesin jahit tersedia, banyak tukang jahit di Trach Xa masih lebih suka menjahit tangan, terutamanya apabila menghasilkan ao dai tradisional.

  “Kami selalunya mengambil masa kira-kira dua tahun untuk menguasai kaedah ini.

  “Cara kami memegang jarum seringkali menyebabkan jari tercucuk.

  “Selepas dua tahun pembelajaran menjahit tangan, kami beralih kepada menjahit dengan mesin,” kata Tam.

  Apabila memerhatikan Tam bekerja, sukar untuk melihat jarumnya kerana ia bergerak dengan cepat meniti kain.

  Setelah pakaian selesai, hujung dalam kelihatan rata tanpa jahitan yang kelihatan, manakala bahagian luar kain menunjukkan jahitan yang lurus dan rata.

  Selain teknik menjahit mendatar, tukang jahit Trach Xa secara tradisinya menggunakan benang yang diambil dari sehelai kain yang sama untuk menjahit pakaian.

  “Pada zaman dahulu, kami tidak mempunyai mesin jahit, dan menjahit tangan pakaian mengambil masa satu atau dua minggu.

  “Para leluhur kami menggunakan benang yang ditarik dari sehelai kain yang sama sebagai benang untuk menjahit, memastikan jahitan itu tersembunyi dalam pakaian. Kami masih menjalankannya seperti itu hingga hari ini,” kata Tam. – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...