Wednesday, February 1, 2023
32.3 C
Brunei

-

Keunikan kain tenunan Etnik Thai Tan Ky

NGHE AN – Masyarakat etnik Thai yang memanggil Daerah Tan Ky di wilayah Nghe An sebagai rumah mempunyai sejarah berwarna-warni dan budaya tersendiri.

Bagi memelihara seni tenunan tangan, komuniti itu telah menghasilkan pelbagai cenderamata yang unik.

Wanita di Thai Tan Ky bekerja berjam-jam di ladang dan meluangkan lebih banyak masa menggunakan mesin tenun pada masa lapang mereka.

Karya tenunan mereka dibuat menggunakan teknik terulung, dengan tekstil berwarna cerah dan bercorak rumit yang diselitkan dengan alam semula jadi dan identiti budaya.

Warna hijau sebagai warna pokok, warna merah jambu sebagai bunga, dan warna kuning merujuk kepada terang matahari yang semuanya mudah dilihat pada barangan fabrik di kawasan ini.

Sejak beberapa tahun kebelakangan, barangan fabrik tenun tangan telah menjadi terkenal di Tan Ky hasil daripada peningkatan dalam jualan dan transaksi dalam talian dalam platform e-dagang.

Promosi di Facebook dan transaksi digital telah membolehkan penenun Thai menenun barangan fabrik tenun tangan termasuk skirt, sarung selimut, tuala dan beg, menjangkau pelanggan di seluruh negara malah di seluruh dunia.

Menghidupkan dan mengekalkan kraf tenunan tangan Thai di Tan Ky bukan sahaja membantu mengukuhkan identiti budaya negara tetapi juga meningkatkan taraf hidup penduduk tempatan. – ANN/VNS

Tan Ky adalah rumah kepada komuniti besar wanita etnik Thai yang mencari nafkah untuk membuat fabrik tenunan tangan. ANN/VNS
Pakaian tenun tangan Tan Ky adalah diilhamkan oleh alam semula jadi. – ANN/VNS
Wanita Thai Tan Ky terkenal dengan kepakaran menenun, yang telah menghasilkan pelbagai jenis reka bentuk yang menakjubkan. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -