Sunday, October 2, 2022
33.3 C
Brunei

Keunikan seni ukiran batu chicken-blood

-

CHINA – Tukang pengukir, Qian Gaochao dan anaknya, Qian Youjie, menghabiskan lebih enam bulan membuat tiga ukiran batu chicken-blood yang menggambarkan pertandingan taekwondo dan gusti Sukan Asia ke-19 Hangzhou 2022, yang akan diadakan di daerah Lin’an, Hangzhou, Wilayah Zhejiang, tahun depan.

Sebagai pewaris negara warisan budaya tidak ketara teknik ukiran batu chicken-blood dan mahir dalam seni dan kraf Cina, Qian Gaochao berkata: “Adalah satu penghormatan untuk dapat menyumbang kepada Sukan Asia, yang diadakan di kampung halaman saya, melalui kraf tangan saya.”

Di muzium batu chicken-blood di bandar Changhua, daerah Lin’an, Qian Gaochao berkata bahawa dia sedang mengusahakan ukiran lain yang berkaitan dengan Sukan Asia. Acara yang ditangguhkan sebelum ini akan berlangsung dari 23 September hingga 8 Oktober 2023. Ini memberinya lebih banyak masa dan dia sedang mengerjakan ukiran, yang menampilkan imej pertandingan berkuda, yang dijadualkan diadakan di Pusat Ekuestrian Tonglu di Hangzhou.

Batu chicken-blood adalah salah satu bahan hiasan yang paling berharga di China dan telah digunakan selama berabad-abad untuk mencipta karya ukiran dengan tanda merah yang bercirikan. Batu untuk ukiran ditemui di kawasan hulu sungai di West Zhejiang Grand Canyon di Lin’an. Ahli geologi mendapati bahawa kuari di gunung itu dicipta oleh aktiviti gunung berapi 75 juta tahun dahulu.

Batu Changhua terdapat dalam banyak warna tersendiri, termasuk merah, kuning, coklat, putih, biru langit dan hijau, antara lain. Ironinya, warna merah chicken-blood sesuatu yang langka, oleh itu sangat berharga. Dengan warna merah darah yang terang, tekstur jed seperti kristal cerah, kualiti dan bentuk, batu chicken-blood terkenal di seluruh dunia.

Qian Gaochao mengajar pelajar kemahiran mengukir. – ANN/The China Daily
Qiao dan anaknya Qian Youjie ketika mengukir pada sebongkah besar batu chicken-blood. – ANN/The China Daily
Satu lagi karya Qian Gaochao bernama Richu Dongfang (The Sun Comes Up in the East). – ANN/The China Daily
Arca yang menggambarkan taekwondo dan gusti, yang dicipta oleh Qian Gaochao dan anaknya Qian Youjie.– ANN/The China Daily

Pada tahun 2008, ukiran batu chicken-blood Changhua telah ditambahkan ke dalam senarai warisan budaya tidak ketara negara, dan ia juga dimasukkan dalam kumpulan pertama katalog negara untuk promosi ketukangan tradisional. Ini dikeluarkan bersama oleh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan dan Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat pada tahun 2018.

Nilai seni batu chicken-blood Changhua terletak pada kebolehsuaiannya. Ia boleh dijadikan perhiasan pelbagai saiz dan bentuk, seperti loket, cincin, gelang, rantai, tag pinggang dan aksesori lain.

Ia bukan sahaja spesimen mineral yang merekodkan pergolakan geologi, tetapi juga peninggalan budaya yang mencerminkan produktiviti era yang berbeza, keadaan hidup dan adat resam rakyat.

Konotasi budaya batu itu juga terletak pada integrasinya dengan adat Cina, mendoakan kesejahteraan dan moral sosial. Sebagai contoh, merah, digemari oleh orang Cina, mewakili kegembiraan, kemenangan, kejayaan, tuah dan kekayaan.

Ia telah menjadi ikon budaya untuk mengeratkan persahabatan dua hala dalam aktiviti diplomatik. Pada tahun 1972, Perdana Menteri China Zhou Enlai memberi Perdana Menteri Jepun ketika itu Kakuei Tanaka dan Menteri Luar Negeri Jepun Masayoshi Ohira Changhua batu chicken-blood sebagai hadiah Negara apabila kedua-dua negara menjalinkan hubungan diplomatik.

Pada tahun 1986, sebuah meterai batu Changhua telah dibentangkan kepada presiden AS ketika itu Ronald Reagan. Pada 2016, arca batu Changhua ‘Haliaeetus Albicilla Duda Portrait Seal’ telah disampaikan kepada Presiden Poland Andrzej Duda.

Pada September 2016, 36 set potret anjing laut, yang direka dan dihasilkan oleh muzium batu chicken-blood, telah diberikan sebagai hadiah kepada tetamu yang menghadiri Sidang Kemuncak G20 ke-11 yang diadakan di Hangzhou.

“Saya seorang tukang, jadi kandungan dan tema yang dipilih untuk ukiran saya mengikuti perkembangan zaman, mewakili gaya zaman itu,” kata Qian Gaochao.

“Saya bukan sahaja melakukan kerja-kerja mengukir, tetapi juga merakam perkembangan dan perubahan masyarakat kita, dan mengingati era melalui medium ukiran saya.”

Qian Gaochao telah mencipta karya yang menarik, kebanyakannya berkaitan dengan peristiwa penting dalam sejarah China, termasuk Persidangan Zunyi yang diadakan di wilayah Guizhou pada Januari 1935. Beliau juga telah melakukan kerja untuk meraikan ulang tahun ke-100 penubuhan Parti Komunis China dan untuk menandakan Tapak Kongres Kebangsaan Pertama CPC.

Qian Gaochao juga telah mengukir potret orang terkenal yang telah memberikan sumbangan besar kepada negara, termasuk 10 marsyal dan 10 jeneral, untuk peranan mereka dalam penubuhan Republik Rakyat China pada 1 Oktober 1949.

Potret lain termasuk mendiang ahli agronomi, Yuan Longping, yang mengabdikan dirinya untuk pendidikan dan penyelidikan pertanian, ahli farmakologi Tu Youyou, pemenang Hadiah Nobel 2015 dalam fisiologi atau perubatan untuk penemuan artemisinin, dan Huang Xuhua, ketua pereka kapal selam nuklear generasi pertama China dan penerima Pingat Republik, penghormatan tertinggi negara pada 2019.

Penggunaan batu Changhua bermula berabad-abad lamanya. Menurut penyelidikan oleh pakar Muzium Hangzhou, yang berasaskan peninggalan budaya yang digali dari makam Banshan Zaman Negara Berperang (475-221 SM), batu Changhua, di negeri Yue, digunakan terutamanya untuk upacara berbentuk senjata. kapal, termasuk kepala pedang, bilah, cincin pusaran pada cengkaman, corak naga awan pada sarung, lembing dan belati.

“Kami juga merekrut orang yang berkelayakan, seperti graduan Akademi Seni China, guru seni dari Universiti Shaoxing, dan beberapa guru kaligrafi, untuk terus mewarisi dan menginovasi kemahiran tradisional ini,” kata Qian Gaochao.

“Selain itu, kami sering mengadakan aktiviti penyelidikan dan menyediakan kursus latihan, membolehkan lebih ramai pelajar muda memahami dan mempelajari budaya tradisional Cina,” tambahnya. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -