Keuntungan Aramco meningkat dua kali ganda

RIYADH, 20 MAC – Syarikat gergasi tenaga Saudi, Aramco berkata hari ini keuntungan bersih 2021 melonjak lebih 120 peratus, disebabkan harga minyak mentah yang lebih tinggi, ketika pertumbuhan ekonomi global pulih daripada kemelesetan akibat pandemik.

Pengumuman itu dibuat beberapa jam selepas pemberontak Huthi Yaman – yang menentang Arab Saudi yang mengetuai pakatan tentera – menyasarkan beberapa lokasi, termasuk kemudahan Aramco, dalam serangan dron bersenjata rentas sempadan.

Aramco, syarikat yang menghasilkan aliran ekonomi yang stabil sepanjang jangka hayat Arab Saudi, tidak menyatakan sama ada serangan itu menyebabkan kerosakan.

“Pendapatan bersih Aramco meningkat sebanyak 124 peratus kepada AS$110 bilion pada 2021, berbanding AS$49 bilion pada 2020,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Aramco mencapai pendapatan bersih AS$88.2 bilion pada 2019 sebelum wabak COVID melanda pasaran global, mengakibatkan kerugian besar bagi sektor minyak dan penerbangan, antara lain.

Peningkatan yang kuat tahun lalu menyaksikan harga minyak pulih daripada paras terendah 2020 dan ia telah melonjak ke paras tertinggi yang tidak dilihat sejak 2014 tahun ini, di tengah-tengah kekurangan bekalan global dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Aramco mengapungkan 1.7 peratus sahamnya di bursa Saudi pada Disember 2019, menjana AS$29.4 bilion dalam tawaran awam permulaan terbesar di dunia.

“Keputusan kukuh kami adalah bukti kepada disiplin kewangan kami, fleksibiliti melalui keadaan pasaran yang berkembang dan fokus teguh pada strategi pertumbuhan jangka panjang kami,” kata presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Aramco, Amin Nasser dalam satu kenyataan. – AFP

Syarikat gergasi tenaga Saudi, Aramco berkata keuntungan bersih 2021 melonjak lebih 120 peratus, disebabkan harga minyak mentah yang lebih tinggi. – AFP