Keuntungan bersih Sony berganda

TOKYO, 28 OKT – Sony hari ini mengatakan keuntungan bersihnya berganda pada tempoh April hingga September dan menilai semula ramalan setahun penuhnya, memetik pertumbuhan dalam sektor penting seperti gaming, yang telah dirangsang oleh sekatan pergerakan koronavirus seluruh dunia.

Keputusan itu mengatasi jangkaan penganalisis dan muncul ketika syarikat teknologi Jepun itu bersedia untuk melancarkan konsol PlayStation bulan depan, meletakkan musim percutian bersaing dengan Xbox baharu.

Sektor gaming sudah menjadi salah satu antara faedah semasa pandemik, dengan orang ramai terpaksa berkurung dalam rumah hingga mencetuskan peningkatan dalam penstriman dan muat turun.

Sony berkata keuntungan bersihnya melonjak 103.8 peratus kepada 692.89 bilion yen (AS$6.65 bilion) bagi separuh pertama dan meramalkan keuntungan bersih tahunan kepada 800 bilion yen – meningkat dari yang diramalkan awal sekitar 510 bilion yen.

Keputusan separuh pertama disebabkan faktor kewangan termasuk faedah cukai positif dan prestasi khidmat rangkaian, penstriman muzik dan games. – AFP