Keuntungan bersih Toyota melonjak 10.3 Peratus

TOKYO, 12 MEI – Keuntungan bersih tahun penuh Toyota melonjak 10.3 peratus walaupun pandemik menjejaskan industri automotif, kata firma Jepun hari ini.

Pandemik global telah melanda industri pembuat kenderaan dengan teruk, dengan permintaan menjunam ketika koronavirus memaksa orang berkurung di rumah.

Tetapi pengeluar kereta terlaris di dunia telah bangkit lebih cepat daripada pesaingnya dan juga telah berjaya mengatasi kekurangan cip yang telah mencetuskan saingan untuk mengurangkan sasaran pengeluaran.

“Walaupun penjualan menurun pada separuh pertama tahun ini kerana kesan koronavirus, pada separuh akhir tahun ini kami melihat peningkatan penjualan di banyak wilayah,” kata ketua pegawai kewangan Kenta Kon.

Toyota mengatakan ia menjana 2.25 trilion yen (AS$20.6 bilion) pada tahun fiskal hingga Mac, meningkat daripada 2.04 trilion yen tahun sebelumnya, menepati ramalan tahunannya sendiri.

Seorang pekerja memasang bampar depan kereta hibrid Toyota, AQUA di kilang Iwate Kanto Auto Works di Kanegasaki, Jepun. – AFP

Untuk tahun hingga Mac 2022, ia keuntungan bersih tahunan diramalkan 2.3 trilion yen, naik 2.4 peratus.

“Prestasi Toyota adalah luar biasa berbanding dengan pesaingnya,” kata Satoru Takada, penganalisis automatik di firma penyelidikan dan perundingan TIW yang berpusat di Tokyo kepada AFP sebelum pengumuman itu.

“Toyota telah mengekalkan pengeluaran yang stabil sementara mengeluarkan model tepat pada waktunya di pasaran utama.”

Pandemik ini telah mengakibatkan kerugian besar di sektor kenderaan global tetapi permintaan pulih dengan cepat pada separuh kedua tahun lalu, terutama di Amerika Syarikat dan China.

Penjualan turun 8.9 peratus kepada 27.2 trilion yen tetapi syarikat itu menjangka akan melaporkan kenaikan 10.2 peratus kepada 30 trilion yen pada tahun fiskal semasa. – AFP