Keuntungan Deutsche Telekom meningkat

BERLIN, 19 FEB – Operator telekom Jerman Deutsche Telekom hari ini melaporkan keuntungan rekod untuk tahun 2019, dengan unit Amerika Syarikat (AS) T-Mobile memperoleh berjuta-juta lagi pelanggan sebelum gabungan dengan firma pesaing Sprint.

Pendapatan berpulih hampir 80 peratus kepada 3.9 bilion euro menjadikan 2019 ‘tahun paling berjaya dalam sejarah syarikat,’ kata Deutsche Telekom dalam satu kenyataan.

Operator itu kini “menduduki tempat pertama dalam industri kami di Eropah,” tambahnya.

Untuk tahun 2020, Deutsche Telekom berkata keuntungan daripada operasi kemungkinan adalah stabil, dan jualan meningkat walaupun tanpa mengira kesan gabungan Sprint-T-Mobile.

Pertumbuhan pesat bertahun-tahun lamanya dalam jumlah pelanggan Amerika bermakna T-Mobile telah pun menyumbang separuh daripada kadar pulangan tahunan kumpulan sebanyak 80 bilion euro dengan satu perempat untuk pasaran Jerman.

Dengan pengambilalihan Sprint, baru-baru ini diberikan kebenaran oleh mahkamah persekutuan, jumlah pelanggan AS akan meningkat kepada 100 juta.

Ketua syarikat berkata ia akan memberikan T-Mobile pengaruh untuk bersaing dengan syarikat gergasi sektor Verizon dan AT&T. – AFP

CEO Deutsche Telekom, Timotheus Hoettges (kiri) dan CFO Christian Illek memegang sebiji kek sempena ulang tahun ke-25 syarikat pada sidang akhbar di ibu pejabat di Bonn, Jerman, kelmarin. – AP