Keuntungan pembuat kereta terbesar Korea Selatan merosot

SEOUL, 23 APRIL – Pembuat kenderaan terbesar Korea Selatan, Hyundai Motor melaporkan kemerosotan keuntungan bersih suku pertama hari ini, menyalahkan kelemahan permintaan global yang disebabkan oleh wabak COVID-19.

Keuntungan bersih dalam tempoh Januari hingga Mac adalah 552.7 bilion won (AS$448 juta), turun 42 peratus dari tahun lalu, katanya dalam satu kenyataan. Kejatuhan itu disebabkan terutamanya oleh “gangguan pengeluaran sementara di kemudahan Korea dan permintaan global yang lemah disebabkan oleh COVID-19”, tambah syarikat itu.

Tetapi keuntungan operasi meningkat 4.7 peratus tahun ke tahun kepada 863.8 bilion won, sementara penjualan juga meningkat 5.6 peratus, hasil “kemenangan Korea yang lebih lemah berbanding dolar AS”, antara lain, katanya.

Talian bekalan yang sangat penting untuk industri kereta itu terjejas setelah wabak COVID-19 di China awal tahun ini menyaksikan Beijing mengarahkan kilang ditutup di beberapa kawasan, kerana ia berusaha untuk membendung wabak itu.

Ini telah memutuskan bekalan alat ganti untuk Hyundai dengan sekutunya, Kia menduduki tempat sebagai pengeluar automotif kelima terbesar di dunia.

Akibatnya, syarikat itu telah berulang kali menangguhkan pengeluaran di kilang-kilang di seluruh Korea Selatan dan luar negara sejak Februari. – AFP

Pemandangan pengeluar kereta di bandar pelabuhan tenggara Ulsan pada 23 April 2020. Pembuat kereta terbesar Korea Selatan itu melaporkan keuntungan yang merosot. – AFP