Keuntungan SIA menurun

SINGAPURA, 16 Mei – Singapore Airlines hari ini berkata keuntungan bersihnya bagi tahun kewangan yang lalu hampir menurun tatkala kos bahan bakar sedang melonjak, tetapi melaporkan syarikat itu meraih pendapatan tertinggi sepanjang tahun.

Syarikat pengangkutan utama Asia itu berkata tempahan pada bulan-bulan akan datang menunjukkan permintaan yang kukuh, tetapi memberi amaran terhadap kesan pertikaian perdagangan dan memperlahankan pertumbuhan ekonomi di pasaran utama.

Hasil bagi tahun kewangan yang berakhir pada Mac berjumlah Sg$16.3 bilion (AS$ 12 bilion), tetapi keuntungan bersih tahunan jatuh 47.5 peratus kepada Sg$683 juta, kata syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan dengan Bursa Singapura.

Perbelanjaan bahan api naik 17.6 peratus atau Sg$ 688 juta, ketika harga bahan bakar pesawat naik dengan kadar 21.6 peratus pada tahun ini, kata syarikat penerbangan itu.

Harga minyak meningkat sejak ketegangan antara Amerika Syarikat dan Iran yang kaya dengan minyak mentah.

Ia juga menambah bahawa “caj kewangan bersih meningkat… tatkala kumpulan itu menaikkan lebih banyak pinjaman pada tahun ini untuk pembelian pesawat.”

Beberapa kerugian juga berlaku selepas pengubahsuaian pesawat serantaunya SilkAir, yang ditukar daripada pesawat Airbus kepada Boeing, serta kos penstrukturan semula. – AFP

Singapore Airlines (SIA) berkata keuntungan bersihnya bagi tahun kewangan yang lalu hampir menurun tatkala kos bahan bakar sedang melonjak. – AFP