Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Khabar angin kes kematian COVID meningkat akibat XBB tidak benar

SINGAPURA, 12 OKT – Khabar angin menyatakan Singapura mengalami peningkatan kes jangkitan COVID-19 yang teruk dan kematian akibat strain XBB adalah tidak benar, menurut Kementerian Kesihatan (MOH).

“Kami sedang memulakan tindakan POFMA (Akta Perlindungan daripada Kepalsuan dan Manipulasi Dalam Talian 2019) terhadap dakwaan berkenaan,” menurut kementerian itu dalam satu kenyataan yang disiarkan menerusi laman sesawangnya pada Selasa.

POFMA dikenali sebagai Undang-undang Berita Palsu. Khabar angin itu telah tersebar melalui hantaran di WhatsApp di sini.

“Walaupun terdapat peningkatan kes yang didorong oleh strain XBB, termasuk peningkatan selepas hujung minggu kelmarin, jumlah kes teruk kekal rendah.

“Ini berkemungkinan besar disebabkan oleh daya tahan terhasil melalui vaksinasi dan gelombang jangkitan sebelumnya. Kami memantau trajektori ini dengan teliti,” menurut MOH.

KKM menegaskan tiada bukti strain XBB menyebabkan penyakit menjadi lebih teruk.

“Sehingga kini majoriti pesakit melaporkan simptom tidak ketara seperti sakit tekak atau demam, terutamanya jika mereka telah menerima suntikan vaksin,” menurut kenyataan itu.

Kementerian itu memaklumkan peningkatan jumlah pesakit yang dimasukkan ke hospital adalah sejajar dengan peningkatan keseluruhan kes.

Pada masa ini terdapat 490 kes sedang menerima rawatan di hospital berbanding 1,600 kes pada kemuncak gelombang Delta dan kira-kira 800 ketika gelombang Omicron mengganas.

Sekitar 11,732 jangkitan COVID-19 dilaporkan di sini, kelmarin. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -