Khalayak berhimpun sokong Modi

KOLKATA, 7 MAC – Sekitar 800,000 orang turun padang untuk menyertai perhimpunan pilihan raya negara Perdana Menteri India, Narendra Modi hari ini, ketika beliau berusaha untuk menyingkirkan salah seorang pengkritiknya dalam kempen yang dilanda keganasan itu.

Bharatiya Janata Party (BJP) pimpinan Modi berusaha untuk meluaskan kuasanya pada peringkat kerajaan dan menumpu negeri Bengal Barat di mana Ketua Menteri, Mamata Banerjee telah memerintah sejak sedekad.

Negeri itu, rumah kepada lebih 90 juta orang dengan kira-kira 73 juta layak untuk mengundi dalam pilihan raya yang bermula pada 27 Mac, setakat ini mengelak BJP.

“Pembangunan 25 tahun akan datang adalah sangat penting bagi Bengal Barat. Kami mahu ia mendahului India apabila ia meraikan 100 tahun kemerdekaannya,” kata Modi kepada perhimpunan di Brigade Parade Ground di bandar Kolkata, yang mampu menampung sejuta orang. – AFP

Perdana Menteri India, Narendra Modi semasa perhimpunan besar-besaran menjelang pilihan raya perhimpunan negara di Kolkata pada 7 Mac. – AFP