Khamenei desak bangkit perangi virus

TEHRAN, 12 JULAI – Pemimpin tertinggi Iran hari ini menyebut penularan koronavirus di negara itu sebagai ‘benar-benar tragis’ dan mendesak semua warganegara untuk membantu membendung apa yang dianggap sebagai wabak yang paling mematikan di wilayah ini.

“Biarkan semua orang memainkan peranan mereka dengan cara terbaik untuk memutuskan rangkaian jangkitan dalam jangka pendek dan menyelamatkan negara,” kata Ayatollah Ali Khamenei dalam sidang video dengan penggubal undang-undang, menurut pejabatnya.

Iran telah berusaha untuk mengekang wabak sejak mengumumkan kes pertama pada bulan Februari dan telah melaporkan lebih dari 12,800 kematian sejak itu. Ucapan Khamenei itu adalah yang pertama kali kepada parlimen baharu yang memegang jawatan pada akhir Mei, dikuasai oleh konservatif dan ultrakonservatif yang dipilih pada pilihan raya Februari.

Menurut laman rasminya, Khamenei memuji pekerja kesihatan kerana pengorbanan mereka. Tetapi dia juga mengecam keras beberapa orang yang bahkan tidak melakukan sesuatu yang sederhana seperti memakai penutup mulut dan hidung sambil menambah dia merasa malu dengan tingkah laku tersebut. – AFP