Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Khazanah benih jaminan makanan generasi masa depan

  TURRIALBA, COSTA RICA – Di pergunungan tropika Costa Rica, saintis mengawal khazanah benih yang dikumpul selama beberapa dekad sebagai benteng terhadap keadaan makanan tidak terjamin dan perubahan iklim.

  Kira-kira 6,200 sampel daripada 125 spesies labu, cili, tomato dan tumbuhan lain yang boleh dimakan disimpan di Pusat Penyelidikan Pertanian dan Pengajian Tinggi Tropika (CATIE) berhampiran bandar Turrialba.

  Dalam suhu serendah negatif 20 darjah Celsius, benih boleh disimpan sehingga 40 tahun untuk tujuan penyelidikan, kejuruteraan genetik tumbuhan yang lebih tahan kepada haiwan perosak, penyakit atau perubahan cuaca, atau untuk menggantikan spesies yang pupus.

  Bank itu “merupakan sumber yang kami ada untuk digunakan sekarang atau pada masa hadapan,” beritahu pakar genetik tumbuhan William Solano kepada AFP di kemudahan yang terletak kira-kira 60km ke timur ibu negara San Jose.

  Ia menyimpan benih dari 57 negara, katanya, tetapi kira-kira 90 peratus adalah dari wilayah Amerika Tengah, dikutip dari pasar dan ladang atau tumbuh liar.

  Saintis daripada CATIE mengumpul cili untuk dikeluarkan bijinya dan menyimpannya di bank benih di Turrialba, Costa Rica. – Gambar AFP
  Gambar biji kopi yang dikumpul di CATIE untuk disimpan dalam bank benih mereka. – Gambar AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP

  Stok CATIE, disusun di atas rak dalam ratusan sampul kecil berwarna perak, termasuk koleksi benih kelompok labu kedua terbesar di dunia.

  Kebanyakan benih tidak terdapat dalam bank di mana-mana tempat lain di dunia, menurut pusat itu.

  ‘Arkib genetik’

  “Sebagai tindak balas terhadap perubahan iklim, kami mempunyai bahan penting di sini untuk jaminan makanan yang disesuaikan secara tempatan” terhadap pelbagai keadaan iklim, daripada kelembapan hingga kemarau yang melampau, beritahu Solano kepada AFP.

  Memandangkan cuaca yang semakin melampau mengancam pengeluaran makanan, benih tradisional dan asli adalah penting untuk “memberi kemampanan kepada sistem pertanian makanan,” tambahnya.

  Menurut pakar benih, Ester Vargas dari Universiti Costa Rica, “terdapat kebolehubahan dalam benih asli yang memberi mereka keupayaan untuk menyesuaikan diri dalam keadaan yang berbeza” di kawasan asalnya.

  Bank benih seperti yang terdapat di CATIE berfungsi untuk menjamin ketersediaan “tanaman dengan nilai pemakanan yang tinggi” untuk generasi akan datang, tambahnya.

  Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan hampir satu daripada 10 orang di dunia mengalami kelaparan pada 2022 – kira-kira 735 juta keseluruhan – dengan peningkatan di sebahagian Afrika, Asia barat dan Caribbean.

  FAO berkata bank benih membantu memulihara “varieti yang paling disesuaikan” untuk wilayah tertentu.

  “Memandangkan perubahan iklim mempunyai kesan yang ketara ke atas pengeluaran pertanian, penanaman varieti tempatan, yang mempunyai tahap kepelbagaian genetik yang tinggi, adalah sangat penting kerana varieti berkenaan mempunyai keupayaan untuk menahan dan menyesuaikan ianya dengan lebih baik tekanan dan perubahan persekitaran,” menurut dokumen mengenai laman web organisasi itu.

  Ahli agronomi CATIE, Daniel Fernandez berkata bank itu juga mempunyai tujuan lain, iaitu sebagai ‘arkib genetik’ spesies yang digantikan oleh tanaman yang lebih diubah suai dan suatu hari nanti mungkin perlu dibawa balik. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...