Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Kilang coklat lambang keberanian hadapi peperangan

-

BENI, DR CONGO – Roger Muhindo berbangga dengan kilang coklatnya, lambang keberanian keusahawanan di salah sebuah wilayah yang paling bermasalah di dunia.

“Kami adalah perintis!” Muhindo mengatakan di pintu masuk kilangnya, di mana 10 pekerja membuat produk tempatan, coklat Virunga Origins.

Di sini, di timur Republik Demokratik Congo yang bermasalah, ancaman daripada kumpulan bersenjata dan kekurangan infrastruktur merupakan cabaran yang besar untuk berniaga.

Pemberontak di wilayah ini telah membunuh hampir 1,000 orang sepanjang tahun lalu. Kawat berduri dan pengawal bersenjata yang melakukan rondaan di perkarangan adalah peringatan barisan depan tidak jauh.

Pada bulan Jun, kumpulan pakar PBB untuk DR Congo melaporkan selain serangan dan penculikan dilakukan oleh Pasukan Demokratik Sekutu (ADF), pasukan kerajaan telah menuai buah koko di ladang yang terbengkalai, menjual biji koko secara haram di negara jiran Uganda.

Pemandangan dari udara bertarikh 19 November 2020 menunjukkan loji hidroelektrik Mutwanga di kaki Pergunungan Rwenzori di wilayah Beni, timur laut Republik Demokratik Congo. – AFP
Pembungkus bar coklat dari Virunga Origins, sebuah kilang yang didirikan oleh Taman Nasional Virunga di Mutwanga. – AFP
Seorang pekebun menunjukkan buah koko di Mutwanga. – AFP
Jonathan Kahumbo (kanan), ketua loji hidroelektrik Mutwanga, memeriksa fasiliti bersama salah seorang rakannya. – AFP
Pekerja membuka beg minyak kelapa sawit untuk menghasilkan sabun buku di kilang SICOVIR, sebuah kilang yang dikuasakan oleh elektrik dari Taman Nasional Virunga di Mutwanga. – AFP
Seorang pekerja menghancurkan biji koko di Virunga Origins. – AFP

Walaupun terdapat banyak masalah, Taman Negara Virunga berjaya menjadikan kilang coklat terus beroperasi. Taman hidupan liar yang terkenal melancarkan kilang itu pada Januari 2020 di Mutwanga, di wilayah Beni yang dilanda keganasan.

Tujuannya adalah untuk memproses koko serta merta, mewujudkan karya tambah nilai dalam ekonomi yang bergantung kepada pertanian Republik Demokratik Congo. Dan dengan mewujudkan pekerjaan, perusahaan juga berharap dapat memberikan alternatif untuk bergabung dengan salah satu kumpulan bersenjata di rantau ini.

“Ada orang lain yang ingin melabur di sini, tetapi mereka takut, dengan perang dan semua yang berlaku di sini,” kata Muhindo, pengurus pengeluaran kilang.

Pada Disember lalu, beberapa bulan setelah bar coklat pertama dipasarkan, Mutwanga dan masyarakat kejiranan yang ketika itu terhindar daripada keganasan, telah dilanda serangan maut yang dipersalahkan ke atas pemberontak ADF.

Tidak sampai setahun, lebih daripada 200 orang awam terbunuh dalam kawasan beradius 20 kilometer kilang coklat, terutama di kampung terpencil berhampiran perkebunan koko. Sejak tahun 2019, kumpulan Islamic State (IS) telah mengaku bertanggungjawab atas beberapa serangan oleh ADF terhadap orang awam dan kedudukan tentera Congo. IS menampilkan ADF sebagai cabang di Afrika tengah (Wilayah Negara Islam Tengah, atau ISCAP).

Pemanggang berkuasa solar

“Kami mengerahkan pasukan kecil di merata tempat untuk melindungi orang-orang yang berada di ladang tetapi ia tetap menjadikan kerja kami sangat sukar,” kata Antony Mwalushayi, jurucakap tentera Congo untuk Operation Sokola 1 di wilayah Beni.

Tetapi di antara barisan mereka, menurut pengurus koperasi pertanian yang membekalkan Virunga Origins, adalah tentera yang mencuri koko untuk dijual semula kepada penyeludup. Mereka bergerak “sebaik sahaja pekebun meninggalkan ladang,” dia mengesahkan kepada AFP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan. Tetapi pengurus Taman Nasional Virunga, sebuah tapak Warisan Dunia yang terkenal dengan gorila gunung, tidak berputus asa. Setelah tempoh pengeluaran yang berkurangan di kilang coklat, mesin-mesin telah berjalan dengan laju selama beberapa bulan.

“Kami akan meningkatkan kapasiti pengeluaran sepuluh kali ganda untuk memenuhi permintaan tempatan dan antarabangsa,” kata Bastien Allard, seorang pegawai taman.

“Kami akan mempunyai salah satu coklat pertama yang dihasilkan 100 peratus dengan tenaga yang boleh diperbaharui, berkat pemanggang bertenaga suria yang akan kami pasang.”

Perkembangan kilang coklat sudah berjalan, katanya. Setelah loji hidroelektrik kecil dilancarkan pada tahun 2013, taman ini mula beroperasi di kaki gunung Rwenzori dua tahun lalu. Kapasiti 2.4 megawatt membekalkan bandar Mutwanga dan kilang coklat. Tujuannya adalah untuk mendorong para pelabur untuk mendirikan industri, mendapat keuntungan daripada kredit pemasangan dan elektrik yang murah serta boleh dipercayai.

“Hari ini, dengan kilang coklat, masyarakat dapat melihat koko diproses menjadi coklat,” kata Jonathan Kahumba, yang bekerja di salah sebuah kilang hidroelektrik.

Pendatang baharu mungkin masih berwaspada, tetapi “kilang lain sedang didirikan… meningkatkan ekonomi wilayah,” katanya. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -