Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Kilang guna teknologi canggih asingkan plastik

  MOTALA, SWEDEN – Sebuah kemudahan pengasingan plastik baharu yang dirasmikan di Sweden baru-baru ini telah dilabel sebagai yang terbesar seumpamanya dan dibangunkan dengan tujuan untuk menggandakan jumlah bahan pembungkus plastik yang dikitar semula di negara Nordik itu.

  Disebabkan teknologi canggih, kilang Site Zero di pusat bandar Motala boleh mengasing sehingga 200,000 tan pembungkusan plastik setahun, menurut Sweden Plastic Recycling, sebuah syarikat bukan untung yang dimiliki bersama oleh kumpulan industri plastik, makanan dan perniagaan Sweden.

  Syarikat itu mengatakan jumlah itu lebih daripada mana-mana kemudahan pengasingan lain di dunia.

  Ciri unik Site Zero adalah ia boleh mengasingkan sehingga 12 jenis plastik yang berbeza.

  Sebuah kilang lama di lokasi yang sama hanya boleh mengasingkan lima jenis plastik, yang bermaksud hanya 47 peratus bahan dihantar untuk dikitar semula dan selebihnya dibakar, kata Mattias Philipsson, Ketua Pegawai Eksekutif Kitar Semula Plastik Sweden.

  Gambar AP
  Mattias Philipsson, CEO Kitar Semula Plastik Sweden, bergambar di depan sisa plastik yang disimpan dalam kilang pengasingan di Motala, tengah Sweden. – AP
  Sisa plastik di tali sawat penghantar di kilang pengasingan sisa plastik baharu di Motala. – AP
  Gambar AP
  Gambar AP
  Gambar AP
  Gambar AP

  Kilang baharu itu mampu menghantar sehingga 95 peratus pembungkusan untuk dikitar semula, meminimumkan jumlah yang dibakar.

  Pembakaran plastik mempunyai kesan iklim dengan menambah gas rumah hijau ke atmosfera.

  Dunia menghasilkan lebih daripada 430 juta tan plastik setiap tahun, dua pertiga daripadanya adalah produk jangka pendek yang tidak lama lagi menjadi sisa, memenuhi lautan dan selalunya, memasuki rantai makanan manusia, kata Program Alam Sekitar PBB dalam laporan April.

  Sisa plastik yang dihasilkan di seluruh dunia dijangka meningkat tiga kali ganda menjelang 2060, dengan kira-kira separuhnya akan berakhir di tapak pelupusan sampah dan kurang satu perlima dikitar semula.

  Usaha mewujudkan perjanjian penting untuk menamatkan pencemaran plastik global sedang dijalankan di ibu kota Kenya, Nairobi, di mana negara, syarikat petrokimia, pencinta alam sekitar dan lain-lain yang terjejas oleh pencemaran itu berkumpul untuk rundingan yang disokong PBB.

  Di Site Zero, deruman mesin memekakkan telinga ketika tali sawat penyampai membawa 40 tan sejam sisa plastik bercampur melalui bahagian dalam kilang.

  Secara beransur-ansur, apabila pembungkus coklat, beg plastik, bekas yogurt atau polistirena putih melalui kompleks seluas 60,000 meter persegi, ia dipecahkan, dipisahkan mengikut saiz dan diasingkan dalam proses automatik sepenuhnya bergantung pada kamera inframerah.

  “Ia adalah pengubah keadaan,” kata Åsa Stenmarck, dari Agensi Perlindungan Alam Sekitar Sweden.

  “Bukan hanya pengasingan itu sendiri, tetapi mereka benar-benar percaya akhirnya ada pasaran” untuk semua 12 jenis plastik yang diasingkan oleh kilang.

  Robert Blasiak, seorang penyelidik di Pusat Ketahanan Stockholm, berkata Sweden ‘mendahului keluk prestasi’ apabila ia melibatkan kitar semula plastik, dan pengurusan sisa di kebanyakan kawasan lain di dunia masih belum mencatat kejayaan besar.

  “Lingkaran tertutup untuk plastik harus menjadi matlamat akhir, sebenarnya, bukan hanya untuk syarikat dan kerajaan, tetapi untuk perjanjian plastik PBB yang sedang dirundingkan sekarang,” katanya.

  “Dan ini bermakna setiap peringkat sepanjang kitaran hayat plastik, pelepasan yang bergerak melalui peringkat hayat ini perlu dikurangkan kepada sifar.”

  Setelah diasingkan, plastik boleh dikitar semula dengan cara konvensional, mekanikal atau melalui kaedah kitar semula kimia, yang biasanya menggunakan haba atau pelarut kimia untuk memecahkan plastik kepada cecair dan gas untuk menghasilkan campuran seperti minyak atau bahan kimia asas.

  Pemimpin industri berkata campuran boleh dihasilkan semula menjadi pelet plastik untuk membuat produk baharu.

  Tetapi kumpulan alam sekitar berkata bahan kimia atau kitar semula moden menimbulkan gangguan kepada penyelesaian sebenar seperti menghasilkan dan menggunakan kurang plastik.

  Philipsson berkata walaupun kemudahan pengasingan yang lebih cekap akan membantu meningkatkan jumlah plastik yang dikitar semula di Sweden, ia juga bergantung kepada isi rumah yang mengasingkan sisa mereka dengan betul.

  “Kebanyakan plastik masih dibakar kerana ia belum diasingkan oleh isi rumah,” katanya. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...