Kilang tentera Mesir hasil kabin pensterilan

KAHERAH – Di dalam sebuah kilang yang luas dari sebuah syarikat yang dikendalikan oleh tentera di ibu negara Mesir, Kaherah, pekerja sibuk menghasilkan kabin pensterilan dan bilik pengasingan tekanan negatif untuk pertempuran negara itu melawan COVID-19.

Syarikat Arab-British Dynamics (ABD), yang tergolong dalam Organisasi Perindustrian Arab (AOI) yang dikendalikan oleh tentera Mesir, memulakan pengeluaran awal kabin pensterilan pada awal bulan Mei untuk mencegah penyebaran COVID-19 dan bilik pengasingan mudah alih untuk merawat pesakit koronavirus.

AOI mempunyai 11 buah syarikat yang mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang pembuatan, di mana ABD bertugas menghasilkan bekalan dan peralatan perubatan.

“Di tengah-tengah krisis global COVID-19 yang melibatkan Mesir, ABD sebagai cabang pembuatan negara berusaha memenuhi permintaan pasaran tempatan,” kata ketua ABD Mohsen Abdel-Rahman kepada media.

Dia menyatakan bahawa semua kabin pensterilan dan bilik pengasingan “semuanya diciptakan oleh idea, fikiran dan hasil tangan orang Mesir.”

Gambar bertarikh 4 Mei 2020 menunjukkan pekerja membina bilik pengasingan di kilang di Kaherah, Mesir. – Xinhua
Seorang pekerja memprogram penyahkuman di pintu kabin penstreilan kuman. – Xinhua
Gambar bertarikh 4 Mei 2020 menunjukkan para pekerja bekerja di kilang yang membuat peralatan perubatan dan pensterilan di Kaherah, Mesir. – Xinhua
Para pekerja memasang katil hospital yang boleh dilaraskan di dalam kilang. – Xinhua
Orang awam mencuba kabin pensterilan kuman. – Xinhua

Setiap bilik pengasingan yang baru dihasilkan sama seperti unit rawatan intensif bergerak (ICU) yang dilengkapi dengan segala-galanya untuk memenuhi keperluan pesakit, kata Abdel-Rahman.

“Kami dapat menghasilkan dari 2,000 hingga 3,000 bilik pengasingan setiap bulan. Harga bagi mana-mana produk kami kira-kira 50 peratus lebih rendah daripada produk yang diimport dengan kualiti yang sama,” kata ketua syarikat itu kepada media.

Abdel-Rahman menunjukkan bahawa terdapat rundingan untuk mengeksport produk baharu ke negara Afrika dan Teluk sambil memenuhi keperluan pasaran tempatan Mesir.

Pada hari Sabtu lalu, negara Arab yang paling ramai penduduknya melaporkan 488 kes COVID-19 baharu, meningkatkan jumlah jangkitan kepada 8,964, termasuk 514 kematian dan 2,002 telah kembali sembuh.

Dengan bertambahnya jumlah jangkitan, bilik pengasingan seperti ICU mudah alih yang baru dihasilkan mungkin diperlukan sekiranya kerajaan memutuskan untuk membangunkan hospital sementara di sekolah, asrama, stadium atau kemudahan seumpamanya untuk mengasingkan kes yang dijangkiti.

Di satu bahagian kilang ABD, pekerja memasang katil hospital berwarna putih yang boleh dilaraskan sebagai salah satu bahagian utama dari bilik pengasingan. Semua pekerja berpakaian seragam dan memakai penutup mulut dan hidung serta sarung tangan.

“Tempat tidur dapat diselaraskan secara elektronik dalam lima posisi dengan alat kawalan jauh, seperti menaikkan atau menurunkan ketinggian tempat tidur, kepala katil dan papan kaki,” kata Ramadan Younis, seorang penyelia berusia 52 tahun yang telah bekerja untuk ABD untuk lebih dari 25 tahun.

“Kami menerapkan langkah-langkah pencegahan anti-koronavirus seperti menjaga jarak antara dua orang pekerja dan memakai penutup mulut dan hidung serta sarung tangan. Kami senang menjadi sebahagian daripada barisan hadapan negara seperti ahli perubatan dalam memerangi novel koronavirus,” kata Younis kepada media.

Bagi kabin pensterilan, yang berfungsi sebagai pintu pembasmian kuman, masing-masing memiliki alat termometer pada bahagian pertama untuk mengukur suhu dan penyembur disinfektan di bahagian kedua untuk menyemburkan bahan pembasmi kuman.

Masa maksimum bagi seseorang untuk melalui kabin pensterilan adalah 10 saat dan pembasmi kuman akan disemburkan menggunakan sistem kering-kabut untuk pertama kalinya di Mesir, yang tidak memberi kesan negatif pada kulit atau sistem pernafasan seperti yang dilakukan oleh kabin lain.

Ayman Moussa, penasihat ketua perubatan AOI untuk teknologi perubatan, memberitahu media bahawa AOI mula mengeluarkan produk baharu setelah berunding dengan Kementerian Kesihatan, Kementerian Pengajian Tinggi, Lembaga Dadah Mesir dan Lembaga Perolehan Perubatan Bersatu untuk mengutamakan produk yang sangat diperlukan untuk pengeluarannya.

Badan perindustrian yang dikendalikan oleh tentera juga bertemu dengan pakar dalam pelbagai bidang dan anak muda kreatif yang inovasinya belum diketahui untuk memberikan idea mereka mengenai produk baharu.

Pembuatan kabin pembasmian kuman dan bilik pengasingan membantu Mesir menjimatkan banyak wang, kerana harga daripada rakan-rakan mereka yang diimport lebih tinggi di tengah kenaikan harga produk di seluruh dunia kerana penyebaran COVID-19, kata Moussa. – Xinhua