Kim bertemu utusan China

PYONGYANG, 11 Sept – Pemimpin tertinggi Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK) Kim Jong Un semalam bertemu sekali lagi dengan penggubal undang-undang China Li Zhanshu dan menganjurkan persembahan seni khas dan majlis sambutan besar-besaran buat Li dan delegasi China lainnya.

Pada perayaan yang sangat penting ketika DPRK merayakan ulang tahun ke-70 penubuhannya, ketibaan delegasi China yang dipimpin oleh Li sebagai wakil khas Presiden China Xi Jinping menunjukkan hubungan baik yang mendalam dari kerajaan dan rakyat China terhadap kerajaan dan rakyat DPRK, kata Kim.

DPRK menganggap lawatan itu sebagai peluang penting untuk mengukuhkan lagi pertukaran dan kerjasama dalam pelbagai bidang dan menyumbangkan manfaat dari kedua-dua buah negara serta keamanan dan kemakmuran serantau, kata Kim.

Pengerusi Parti Pekerja Korea (WPK) Kim Jong Un dan Pengerusi Suruhanjaya Hal Ehwal Negeri DPRK bertemu dengan Li dan delegasi China lainnya sebanyak dua kali dan ini menunjukkan keikhlasan Kim terhadap China, kata Li.

Kim Jong Un (kiri) dan Li Zhanshu berinteraksi semasa mengadakan perjumpaan kedua mereka sebelum menyaksikan persembahan seni khas yang diadakan oleh Korea Utara pada 10 September 2018. – Xinhua

Dipromosikan secara peribadi oleh Xi dan Kim, persahabatan yang kuat antara China dan DPRK telah dipulihkan dan mencapai tahap baharu, kata Li.

Tambahnya, China bersedia untuk menyertai DPRK dalam melaksanakan kesepakatan penting yang dicapai antara pemimpin kedua-dua negara, belajar lebih banyak mengenai pengalaman tadbir urus dari satu sama lain.

Selain itu, ia dapat mengukuhkan pertukaran dan kerjasama dalam pelbagai bidang untuk bersama-sama memajukan matlamat sosial kedua buah negara. – Xinhua