Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih besar dalam gabungan negara-negara yang menghadapi Amerika Syarikat dalam ‘Perang Dingin baharu’, kata media kerajaan pada hari ini.

  Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) berkata Kim membuat komen itu semasa sesi dua hari parlimen negara itu yang meminda perlembagaan untuk memasukkan dasarnya mengembangkan program senjata nuklear negara itu.

  Sidang Perhimpunan Rakyat Tertinggi pada Selasa dan Rabu diadakan selepas Kim pergi ke Timur Jauh Rusia bulan ini untuk bertemu dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin dan melawat tapak ketenteraan dan teknologi.

  Perjalanan itu mencetuskan kebimbangan Barat tentang kemungkinan pakatan senjata di mana Korea Utara akan membekalkan Putin dengan amunisi yang amat diperlukan untuk menyemarakkan perangnya ke atas Ukraine sebagai pertukaran untuk bantuan ekonomi dan teknologi canggih Rusia untuk meningkatkan sistem nuklear dan peluru berpandu Korea Utara.

  Ketika Korea Utara perlahan-lahan menamatkan sekatan pandemiknya, Kim telah secara aktif meningkatkan perkongsiannya dengan Moscow dan Beijing ketika dia cuba untuk keluar dari pengasingan diplomatik dan menyertai barisan bersatu menentang Washington. Beliau telah menyifatkan dunia sedang memasuki ‘Perang Dingin baharu’ dan Korea Utara harus memajukan keupayaan nuklearnya sebagai tindak balas.

  Laporan KCNA mengenai komen Kim datang sehari selepas Korea Utara mengesahkan pembebasan Tentera Darat AS, Pvt. Travis King, yang kini diterbangkan kembali ke Amerika, dua bulan selepas dia memecut merentasi sempadan yang berkubu kuat ke Utara.

  Pengusiran King yang agak pantas menentang spekulasi bahawa Korea Utara mungkin menarik balik penahanannya untuk memerah konsesi dari Amerika Syarikat, dan mungkin mencerminkan sikap tidak berminat Korea Utara dalam diplomasi dengan Washington.

  KCNA berkata ahli perhimpunan memberikan persetujuan sebulat suara kepada fasal baharu dalam perlembagaan untuk memastikan hak negara untuk kewujudan dan pembangunan, menghalang perang dan melindungi keamanan serantau dan global dengan membangunkan senjata nuklear ke tahap yang lebih tinggi. – AP

  Kim Jong Un (tengah bawah) menghadiri mesyuarat parlimen negara itu di Pyongyang, Korea Utara. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...