Kim Hyo-joo julang trofi LPGA Lotte

LOS ANGELES, 17 APRIL – Pemain Korea Selatan, Kim Hyo-joo telah menggagalkan hasrat Hinako Shibuno untuk memenangi Kejohanan LPGA Lotte dengan dua pukulan kelmarin.

Kim mendahului dengan tiga pukulan dan mendahului empat pukulan selepas melakukan pukulan birdie di lubang kelima dan kelapan di Hoakalei Country Club di Hawaii.

Tetapi Shibuno dari Jepun, dengan pukulan birdie di lubang keempat dan ke-11, dengan mempunyai satu pukulan selepas Kim membuat pukulan bogey di lubang kesembilan dan ke-17.

Kim kemudian terlepas membuat pukulan ke kawasan berumput pada par-lima ke-18, mengalami kesukaran pada pukulan keduanya.

Walau bagaimanapun, pukulan dari tanah kasar bergolek dalam jarak satu kaki dari lubang untuk meninggalkannya untuk membuat pukulan tap-in birdie yang semuanya memastikan kemenangan ke atas Shibuno, yang berada di bunker sisi kawasan padang.

Kim telah berjaya mendapatkan satu-bawah par 71 dan 11-bawah par dengan 277 secara keseluruhan. Dia mencatatkan gelaran LPGA kelimanya, yang merangkumi kemenangan besarnya di Kejuaraan Evian pada 2014, sebelum dia menjadi ahli Jelajah LPGA.

“Terdapat banyak jangkaan tetapi juga banyak sokongan datang daripada rakan dan keluarga juga,” kata Kim, yang mendahului dengan tiga pukulan selepas pusingan kedua dan ketiga.

“Dengan situasi yang ada pasang surutnya, saya fikir saya berada di bahagian atas sekarang dan saya berasa sangat bangga, sedikit yakin dengan masa depan yang kelihatan lebih cerah untuk saya serta merasakan saya boleh melakukan yang lebih baik untuk maju ke hadapan.” – AFP

Reaksi Kim Hyo-joo dari Republik Korea Selatan bergambar ‘selfie’ selepas memenangi Kejohanan LPGA Lotte di Hoakalei Country Club, Hawaii. – AFP