Tuesday, March 21, 2023
23.1 C
Brunei

-

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan tentera negara itu sambil memuji “kekuatan yang tidak dapat dilawan” tentera bersenjata nuklearnya, kata media kerajaan hari ini.

Lawatan itu dibuat di tengah-tengah Korea Utara sedang bersedia untuk mengadakan perarakan ketenteraan besar-besaran di ibu negara, Pyongyang, di mana ia boleh mempamerkan kelengkapan terkini program senjata nuklear yang semakin meningkat yang mencetuskan kebimbangan negara jiran dan Amerika Syarikat (AS).

Dalam penampilan keempatnya yang diketahui umum, anak perempuan Kim Kim Ju Ae, dipercayai berusia 9 atau 10 tahun, berdiri rapat dengan ayahnya sambil berjabat tangan dengan pegawai kanan dan duduk di sebelahnya.

Penganalisis berkata keputusan Kim untuk membawa anak perempuannya ke acara awam yang terikat dengan tenteranya adalah untuk mengingatkan dunia bahawa dia tidak berniat untuk menyerahkan senjata nuklearnya secara sukarela, yang nampaknya dilihat sebagai jaminan paling kuat untuk kelangsungan hidupnya dan lanjutan pemerintahan dinasti keluarganya.

Media kerajaan telah menggambarkan Kim Ju Ae dengan kata-kata yang tinggi, yang telah digelar ‘dihormati’ dan ‘disayangi.’ Ini juga telah mencetuskan perdebatan tentang sama ada dia sedang bersedia sebagai pengganti ayahnya. Dia menghadiri ujian pelancaran peluru berpandu balistik antara benua pada bulan November dan telah menemani ayahnya pada pertemuan dengan saintis tentera dan pemeriksaan peluru berpandu balistik.

Agensi berita rasmi Korea Utara hari ini berkata, Kim melawat kuarters penginapan pegawai-pegawai jeneral tentera rakyat Korea bersama anak perempuannya. Dia kemudiannya memberikan ucapan yang menggalakkan kepada tentera semasa jamuan, memuji mereka kerana kekal sebagai ‘tentera terkuat di dunia’ meskipun menghadapi kesukaran luar.

Kunjungan itu dibuat sehari selepas Kim mempengerusikan mesyuarat dengan pegawai tertinggi tenteranya dan menggesa perluasan latihan tempur bertujuan mempertajam kesiapsiagaan berperang, ketika dia ingin meningkatkan aksi provokatif dalam demonstrasi senjata dalam menghadapi ketegangan yang semakin mendalam dengan negara jiran dan Washington.- AP

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un (kanan) bersama isterinya, Ri Sol Ju, (kiri) dan anak perempuannya (tengah) bergambar bersama pegawai tertinggi tentera di acara jamuan sempena ulang tahun ke-75 penubuhan tentera rakyat Korea di tempat yang tidak ditentukan di Korea Utara semalam. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -