Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Kim Jong Un ikrar tingkatkan keupayaan tentera

-

SEOUL, 2 JAN – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un berikrar untuk terus meningkatkan keupayaan tenteranya, mengekalkan langkah antivirus yang keras dan berusaha untuk meningkatkan ekonomi semasa ucapan di persidangan politik penting minggu ini, menurut laporan media negara itu, kelmarin.

Menurut laporan media, ucapan Kim di plenari perjumpaan Parti Pekerja tidak menyebutkan secara khusus mengenai Amerika Syarikat (AS) dan Korea Selatan. Pakar berkata ini menunjukkan Kim tidak berminat untuk menyambung semula rundingan dengan Washington dan Seoul dalam masa terdekat dan memilih untuk terus menutup sempadannya sementara cuba mengukuhkan ekonomi bagi menangani kesukaran berkaitan dengan pandemik.

“Keadaan ketenteraan yang semakin tidak stabil di Semenanjung Korea dan politik antarabangsa telah mendapat gesaan untuk terus bergerak ke hadapan dengan ketenteraan negara kita membangunkan rancangan tanpa sebarang penangguhan,” kata Kim dipetik oleh Korean Central News Agency (KCNA).

Kim mengarahkan penghasilan sistem senjata berkuasa dan moden untuk meningkatkan pasukan tenteranya dan menggesa ‘kesetiaan penuh’ pihak tentera untuk memerintah parti yang dipimpinnya, menurut KCNA. – AP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -