Kim pecat pegawai berhubung pembinaan cuai

SEOUL, 20 JULAI – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un mengkritik pembinaan Hospital Umum Pyongyang yang dianggap ‘cuai’ dan mengarahkan mereka yang bertanggungjawab dipecat, menurut laporan media negara itu hari ini.

Korea Utara sendiri sudah biasa menggunakan projek infrastruktur besar untuk cuba merosakkan kredibiliti kerajaan termasuklah pembinaan rumah, tetapi pengkritik mengatakan kepantasan sering diutamakan daripada kualiti.

Skim terbaharu adalah Hospital Awam Pyongyang, di lokasi terbaik seberang sungai Taedong dari bukit Mansu, di mana arca gergasi pengasas Korea Utara Kim Il Sung dan anaknya serta pengganti Kim Jong Il – ayah pemimpin sekarang – dekat dengan bandar.

Pembinaan hospital itu sepatutnya dijadualkan siap pada 10 Oktober bagi memperingati ulang tahun ke-75 penubuhan Parti Pekerja yang berkuasa, dan Kim menyatakan pembinaan hospital itu ‘tugas penting’ untuk program kesihatan awam negara itu, pada upacara pecah tanah pada bulan Mac lalu.

Namun, selepas diberi penerangan mengenai kelancaran projek ketika melawat tapak pembinaan yang tidak dinyatakan tarikhnya, Kim menyebut beberapa masalah serius, menurut agensi berita rasmi KCNA.

Kim berkata, pasukan yang bertanggungjawab dilihat mengatur kewangan dengan cara tidak betul dan tidak mempunyai bajet untuk pembinaan sepenuhnya. – AFP