Kisah di sebalik perang tembikar

KOREA SELATAN – Semasa pencerobohan Jepun ke Korea dari 1592 hingga 1598, ramai tukang tembikar dan besi Korea telah dibawa secara paksa ke Jepun, membawa bersama mereka gaya tembikar dan teknologi canggih ke Jepun.

Ramai tukang tembikar Korea, yang bekerja sebagai pedagang di tanah air, mendapati Jepun adalah rumah yang lebih baik daripada Joseon, kerana mereka menikmati mobiliti sosial yang lebih tinggi, malah ada yang memasuki kelas samurai, yang akhirnya menjadi kasta sosial peringkat tertinggi pada zaman Edo (1603- 1867) di Jepun.

Apabila berita tentang kehidupan yang lebih baik untuk tukang tembikar sampai ke Korea, beberapa tukang tembikar secara sukarela berpindah ke Jepun, dan yang lain yang telah dipindahkan tidak kembali ke Korea apabila utusan Korea Yi Gyeong-jik pergi ke Jepun untuk berunding bagi penghantaran pulang tukang-tukang yang diculik.

“Mereka yang mempunyai kehidupan yang stabil tidak mempunyai niat untuk kembali ke tanah air,” tulis Yi dalam jurnalnya.

Eropah tidak mempunyai keupayaan untuk menghasilkan tembikar mewah, yang kebanyakannya dihasilkan di Asia Timur pada abad ke-19.

Tukang tembikar Korea Lee Hak-Chun bekerja pada pasu porselin putih bertajuk ‘The Universe’. – ANN/The Korea Herald
Contoh tembikar Korea termasuk botol Celadon Maebyeong Plum dari zaman Goryeo. – ANN/The Korea Herald

Tembikar milik Lee Hak-Chun Ido Chawan dipamerkan di Mungyeong, Wilayah Gyeongsang Utara. – ANN/The Korea Herald

Jepun telah menyempurnakan pemasaran seramik Jepun di Barat, mendahului dinasti Joseon dan Qing.

Mangkuk Korea yang dipanggil ‘sabal’, yang di Jepun dipanggil ‘ido dawan’ atau Kizaemon, merujuk kepada Takeda Kizaemon, seorang pedagang Osaka dan bekas pemilik mangkuk itu, adalah Khazanah Negara di Jepun.

Mangkuk sabal digunakan sebagai mangkuk dawan (cawan teh) yang digunakan dalam upacara minum teh Jepun semasa zaman peperangan di bawah Toyotomi Hideyoshi (1537 – 1598), yang dianggap sebagai ‘Penyatu Besar’ kedua Jepun, dan salah seorang lelaki yang paling berkuasa dalam sejarah Jepun.

Dikatakan bahawa pakar teh Toyotomi Hideyoshi Sen no Rikyu memilih mangkuk Korea yang ringkas untuk upacara minum teh ahli politik dan samurai yang berperang membawa kepada keamanan di kalangan 16 lelaki yang berkongsi semangkuk teh, secara bergilir-gilir menghirup dari mangkuk itu sebagai bukti teh itu tidak beracun.

Hadiah mangkuk teh Korea daripada Hideyoshi mewakili pakatan dengan panglima perang paling berkuasa pada masa itu dan mangkuk teh menjadi antara harta yang paling berharga.

Jepun memerlukan tukang tembikar untuk menghasilkan lebih banyak mangkuk teh.

Oleh itu, pencerobohan Jepun ke atas Korea (1592–1598) juga dipanggil Perang Mangkuk Teh.

Secara kebetulan, Hideyoshi mengarahkan pakar tehnya Rikyu untuk membunuh diri kerana membantah pencerobohan Korea yang mendatang.

Ini telah menyebabkan beberapa ahli sejarah membuat spekulasi bahawa Rikyu sebenarnya adalah orang Korea dari Joseon.

Salah satu tanur seramik Jepun yang berjaya dikendali oleh keturunan generasi ke-15 tukang tembikar Korea bernama Shim Soo-gwan yang diculik pada tahun 1598 dari kampung halamannya Namwon di Wilayah Jeolla Utara.

Sebagai tukang tembikar Jepun, mempunyai asal dari Korea telah menambah nilai jenama. Chin Jukan generasi ke-15 membuat tembikar di bawah nama moyangnya dan menikmati populariti yang besar di Korea untuk tembikarnya.

Ahli tembikar tangan Korea Lee Hak-Chun, tukang tembikar generasi ketujuh, ialah seorang pelukis yang mempelajari krafnya daripada bapanya.

Lee diiktiraf atas hadiahnya pada awal kariernya dan telah memenangi banyak anugerah. Lee terkenal dengan rekreasi hampir sempurna mangkuk teh Ido Dawan yang terkenal di Jepun.

Mangkuk nasi Korea yang ringkas adalah barangan yang sangat dicari di kalangan pengumpul. Seorang tomb-raider, yang enggan namanya dide-dahkan, baru-baru ini berkata, terdapat kubur purba untuk pekerja yang ditanam dengan sabal tidak terlalu jauh dari Busan. “Apabila Muzium Negara Gyeongju meminta saya mencari satu, saya me-nemui satu untuk mereka dan mendermakannya kepada muzium.” – ANN/The Korea Herald