Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Kishida rombak kabinet Rabu ini

  NEW DELHI, 10 SEPT – Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida hari ini berkata beliau akan merombak kabinetnya berkemungkinan Rabu ini.

  Pemimpin konservatif itu semasa lawatan ke New Delhi untuk menghadiri sidang kemuncak G20, juga berkata beliau merancang untuk mengeluarkan pakej ekonomi baharu untuk membantu keluarga-keluarga yang berdepan inflasi.

  “Selepas saya kembali ke Jepun awal esok, saya akan berkoordinasi dengan individu yang berkaitan dan akan melaksanakan pelantikan kakitangan untuk jawatan kepimpinan parti (pemerintah) dan jawatan menteri,” kata Kishida pada sidang media yang disiarkan di televisyen di ibu negara India.

  “Saya mahu melindungi nyawa orang ramai daripada kenaikan harga sambil memperkasakan trend kenaikan gaji dan pelaburan yang berkembang,” tambahnya.

  “Saya mahu melaksanakan pakej ekonomi yang jelas, disokong oleh bajet yang diperlukan, untuk melakukannya. Kita perlu melakukannya dengan segera.”

  Beliau tidak memberikan butiran lanjut.

  Pengumuman itu dibuat ketika Kishida cuba menaikkan popularitinya yang semakin merosot serta kedudukannya dalam Parti Liberal Demokratik yang memerintah menjelang pemilihan kepimpinan parti tahun depan.

  Dalam sidang akhbar itu, Kishida juga mengulangi gesaannya kepada China untuk menggugurkan larangan import makanan laut Jepun yang bermula pada Ogos selepas Jepun mula melepaskan air sisa dari loji nuklear Fukushima yang dilanda bencana. – AFP

  Perdana Menteri Fumio Kishida semasa sidang media selepas menghadiri Sidang Kemuncak G20 pada 10 September. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...