Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Kitar tayar jadi arca

  KANDAL, KEMBOJA – Kelihatan susuk gorila gergasi tersembul dari sawah padi yang damai di pinggir ibu kota Kemboja Phnom Penh namun ia hanyalah sejenis arca yang diperbuat sepenuhnya daripada tayar lama oleh seorang seniman Kemboja yang berminat untuk menggalakkan orang lain menggunakan semula bahan buangan daripada kerja mereka.

  Mean Tithpheap menggunakan 500 tayar basikal dan motosikal untuk mencipta King Kong sepanjang 2.5 meter (lapan kaki) selama lima minggu bersama dua pembantu.

  Seniman berusia 37 tahun itu, yang belajar di sekolah seni halus di Phnom Penh, telah mengubah tayar menjadi arca selama empat tahun.

  Dia telah membuat kira-kira 40 patung untuk pelanggan, termasuk King Kong, gajah, singa, ular tedung dan garuda.

  Tithpheap berkata beliau berharap orang lain akan mengikuti teladannya dan menggunakan getah dan plastik terbuang secara kreatif supaya ia tidak mencemarkan alam sekitar.

  Pekerja mereka arca helang ketika Mean Tithpheap (kanan) membentuk arca Captain America menggunakan tayar basikal. – AFP
  Arca King Kong diperbuat daripada tayar basikal dan motosikal. – AFP
  Arca ular daripada tayar. – AFP
  Gambar AFP

  “Saya telah menggunakan tayar lama basikal dan motosikal untuk mereka bentuk haiwan sedemikian kerana tayar ini adalah sisa dan jika kita boleh mengitar semulanya, ia akan membantu alam sekitar,” kata Tithpheap kepada AFP.

  Tithpheap juga mengenakan bayaran kepada pelanggan antara AS$2,000 dan AS$3,000 untuk patung King Kong, modelnya yang paling popular, bergantung pada saiz.

  Dia juga sedang mereka bentuk patung Captain America untuk sebuah kafe, manakala pintu masuk ke bengkelnya dikawal oleh seekor ular tedung gergasi, juga diperbuat daripada tayar.

  Kemboja berdepan cabaran besar yang semakin meningkat dalam pengurusan sisa,
  walaupun terdapat beberapa usaha kerajaan.

  Begitu juga kitar semula sisa plastik yang berkesan hampir mustahil di Kemboja, di mana penggunaan plastik berleluasa dan infrastruktur pengurusan sisa kurang, jadi laluan air dan beberapa tapak hijau telah menjadi timbunan sampah yang semakin meningkat. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...