Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Kolam berubah merah jambu?

  HONOLULU, 10 NOV – Sebuah kolam di Hawaii telah bertukar merah jambu gula-gula getah sehingga ia mungkin membentuk set ‘Barbie,’ tetapi fenomena aneh itu bukan sebab untuk berpesta tarian.

  Kemarau mungkin dipersalahkan atas warna pelik itu, kata saintis, dan mereka memberi amaran supaya tidak memasuki air atau meminumnya.

  Kakitangan di Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan Kolam Kealia di Maui telah memantau air merah jambu sejak 30 Oktober.

  Pengurus tempat perlindungan, Bret Wolfe bimbang merah jambu terang boleh menjadi tanda alga membiak pesat, tetapi ujian makmal mendapati alga toksik tidak menyebabkan warna itu. Sebaliknya organisma yang dipanggil halobacteria mungkin menjadi penyebabnya.

  Halobacteria ialah sejenis archaea atau organisma bersel tunggal yang hidup subur di dalam badan air dengan kadar garam yang tinggi.

  Tiada sesiapa di tempat perlindungan yang pernah melihat kolam berwarna sebegitu sebelum ini – malah sukarelawan yang berada di sana selama 70 tahun juga belum pernah melihat fenomena tersebut.

  Kolam itu telah melalui tempoh kemarau dan kemasinan yang tinggi sebelum ini, dan Wolfe tidak pasti mengapa warnanya telah berubah sekarang. – AP

  Shad Hanohano, Leilani Fagner dan Meleana Hanohano melihat air merah jambu di Kolam Kealia di Kihei, Hawaii pada 8 November. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...