Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Koleksi mainan tin vintaj imbau nostalgia

-

YOKOHAMA – Terletak di kawasan perumahan mewah di Yokohama, terdapat sebuah muzium yang dikendalikan secara persendirian yang jarang ditemui bukan sahaja di kawasan kejiranan, malahan di seluruh negara.

Muzium Mainan Tin Yokohama mempunyai koleksi kira-kira 3,000 badut, robot, kereta dan pelbagai jenis mainan lain yang padat di rak pamerannya. Malah orang dari generasi yang berbeza akan merasa nostalgia, dan mengimbau kembali ke zaman kanak-kanak.

“Kita boleh mendapatkan idea tentang trend budaya dan ekonomi kita melalui mainan tin,” kata Yoshiaki Furuya, 53.

Mainan tin dipercayai pertama kali dicipta di Eropah pada separuh kedua abad ke-19. Mainan dari era itu, seperti kereta kuda dan keldai, telah bertukar menjadi gelap kerana tin di dalamnya telah meluntur dengan usia, membuatkan seseorang merasai peredaran masa.

Sebilangan besar mainan membawa imaginasi seseorang ke luar negara, seperti watak dari filem fiksyen sains dan kereta klasik Amerika. Tetapi sebenarnya, sebahagian besarnya dihasilkan di Jepun, menurut muzium.

Disokong oleh teknologi canggih, mainan tin menjadi salah satu eksport terhangat Jepun selepas tamat Perang Dunia Kedua. Dicetak pada setiap satu ialah ‘Made in Occupied Japan’.

Di tengah-tengah muzium adalah diorama yang mereplikasi dunia American Graffiti, filem klasik 1970an yang membuat pengarah George Lucas menjadi terkenal.

Mainan yang dipamerkan dilaporkan merupakan salah satu sumber inspirasi untuk filem animasi popular Toy Story. Berdasarkan muzium itu, pengarah John Lasseter membuat lawatan dan terharu dengan mainan yang disimpan dengan teliti, berfikir, “Bagaimana jika ia hidup pada waktu malam?” Ini mungkin menyumbang kepada filem pendek 1988 Tin Toy, yang seterusnya membawa kepada filem cereka hit 1995. – ANN/The Japan News

Satu diorama penghormatan kepada filem klasik AS American Graffiti. – ANN/The Japan News
Mainan yang menggambarkan legenda besbol Jepun Shigeo Nagashima dalam apa yang dikatakan sebagai contoh yang jarang berlaku tentang individu yang digunakan sebagai model untuk mainan tin. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -