Komik pertama Batman dijual AS$1.74j

WASHINGTON, 23 MEI – Naskhah lama yang menyaksikan watak Batman muncul buat kali pertama dalam komik diterbitkan pada 1939 dilelong dengan rekod bidaan AS$1.74 juta.

Detective Comic No 27, yang menampilkan pengembaraan unik The Batman pada muka depannya, adalah respons kepada watak adiwira Superman yang muncul dalam Action Comic No 1 yang diterbitkan 11 bulan lebih awal, menurut agensi lelongan, Goldin Auctions.

Selepas kemunculan pertamanya, watak adiwira Batman terus berkembang sehingga menjadi satu legenda, lapor United Press International (UPI) memetik kenyataan agensi berkenaan.

Naskhah itu adalah satu daripada 36 sampel yang diperoleh daripada komik keluaran Golden Age dan hanya enam naskhah yang lain mempunyai gred lebih tinggi.

Bagi penggemar dan pengumpul koleksi komik, item berkenaan dianggap kitab suci dalam kategori komik dan menjadi edisi pertama yang memulakan watak Batman serta menjadi punca kepada kegilaan terhadap adiwira itu, kata Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Goldin Auctions, Ken Golden kepada CNN. 

Sejak edisi berkenaan diterbitkan, Batman berkembang lebih daripada sekadar watak kartun.

Ia benar-benar berkembang sehingga menjadi simbol harapan rakyat dan punca mengapa pengumpul koleksi ingin memilikinya. 

Menurut UPI, jualan berlangsung pada sesi lelongan barangan termasuk kenderaan yang pernah dimiliki mendiang penyanyi rap terkemuka, Tupac Shakur, baju pernah dipakai artis Prince serta kad lesen memandu tahun 1966 yang ditandatangani penyanyi Jim Morrison. – Bernama

Komik Detektif No 27, yang menampilkan pengembaraan unik The Batman pada muka depannya, adalah respons kepada watak adiwira Superman yang muncul dalam Komik Action No 1 yang diterbitkan 11 bulan lebih awal. – Agensi