Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Komited hidupkan semula irama muzik dram

  Dua dekad yang lalu, berlatarbelakangkan Festival Muzik Edinburgh, satu detik penting bermula bagi usahawan Britain, Tony Webb dan isterinya Wang Xuezhang, yang dikenali sebagai Ningning.

  Di tengah-tengah festival yang penuh dengan melodi dan warna-warni, persembahan perkusi Afrika Barat yang memukau membangkitkan semangat yang tidak dapat dipadamkan dalam hati dan minda mereka.

  Rentak irama, tenaga yang bergelora dan kekuatan yang tidak terkawal daripada pemain dram mencipta kesan yang tidak dapat dilupakan. Sekembalinya mereka ke China, mereka berazam untuk menghidupkan semula alat perkusi dan muzik, bagi berkongsi kegembiraan yang mendalam yang dialami mereka.

  Sepanjang dua dekad berikutnya, perjalanan mereka melangkaui prestasi semata-mata, ketika mereka mengembara ke seluruh negara, meninggalkan jejak berirama mengagumkan di belakang mereka. Di tengah-tengah ekspedisi kreatif ini, mereka mengemukakan idea mereka – Toning Drum, sebuah jenama yang merupakan gabungan harmoni nama mereka sendiri.

  Di luar pentas, komitmen mereka berkembang ke bidang pendidikan, yang memuncak dengan penubuhan kurikulum tersendiri. Kurikulum ini direka dengan teliti, memupuk semangat muzikal kanak-kanak, membina hubungan yang mendalam dengan dunia melodi.

  Webb dengan gendangnya di salah satu acara awam. – Gambar China Daily
  Webb (kanan) mengajar kanak-kanak di kem musim panas seni di Beijing pada bulan Julai. – Gambar China Daily
  Buku kanak-kanak yang dikarang oleh Webb dalam bahasa Inggeris dan Cina. – Gambar China Daily
  Kanak-kanak tadika membuat persembahan dengan alat perkusi pada pertunjukan gala di China Central Television. – Gambar China Daily

  Wang juga mendapati perkusi gaya Latin telah semakin diterima oleh penyanyi pop tempatan dalam industri muzik. “Saya percaya kami melakukan sesuatu yang benar-benar menggembirakan,” katanya.

  Setelah pulang ke China pada 2003, Webb memulakan usaha yang penting.

  Menghimpunkan sekumpulan sembilan pemain dram terulung — gabungan tiga pemuzik asli China yang berbakat dan enam virtuoso antarabangsa, beliau memulakan perjalanan intensif dalam penguasaan perkusi selama enam bulan.

  “Ini bukanlah satu kumpulan biasa, yang selalunya mempunyai ketua. Kami melakukannya sebagai satu acara korporat,” kata lelaki berusia 71 tahun itu.

  Persembahan sulung mereka pada tahun 2004 memikat hati penonton. “Kami tidak pernah berhenti mengembara selepas itu. Kami membuat persembahan di seluruh China,” kata Webb sambil menambah bahawa penonton terbesar yang mereka persembahkan berjumlah lebih 30,000 orang.

  Persembahan mereka sentiasa bersifat interaktif. “Dalam persembahan kami, setiap penonton mempunyai dram,” kata Webb.

  “Apa yang menggembirakan saya ialah apabila kami mengadakan persembahan, sama ada di depan 200 orang atau 2,000 orang, kami membuatkan mereka bermain dram dengan irama yang sama. Dalam masa tiga minit, kami boleh membuat semua orang bekerja bersama-sama,” kata Webb.

  “Awda tidak dapat melakukannya di tempat lain. Awda tidak boleh melakukannya dengan sebarang instrumen lain,” katanya.

  Alat muzik yang abadi

  Wang mula belajar bermain biola pada usia 4 tahun. Beliau adalah seorang pemain guqin profesional (ziter Cina bertali tujuh) sebelum mula meminati muzik perkusi 20 tahun lalu.

  “Saya tertarik dengan kegembiraan yang dibawanya ketika bermain dram,” kata wanita berusia 54 tahun itu. “Kedinamikan dan keghairahan muzik perkusi, serta interpretasinya terhadap gaya muzik yang berbeza, menyentuh hati saya. Setiap alat muzik tidak boleh ditukar ganti.”

  Menurutnya, bermain dram dengan tangan adalah salah satu cara yang paling mudah untuk memainkan muzik, sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

  Beliau berpendapat irama adalah jiwa semua seni dan bahawa dalam bidang muzik, irama ialah rangka yang menyokong semua muzik. “Keindahan muzik membenarkan orang ramai bermain dram dengan irama yang sama dalam masa beberapa minit,” kata Wang.

  “Irama ada di mana-mana, termasuk dalam kehidupan seharian kita, kerja malah dalam tubuh kita. Jadi, bagi kanak-kanak, belajar cara bermain alat perkusi adalah penting terutamanya untuk pemahaman artistik mereka,” katanya.

  Pendidikan perkusi sentiasa menjadi bahagian penting dalam tumpuan pasangan itu, sejak mereka melihat kekurangan dalam pendidikan muzik Cina ketika mereka mula-mula membawa muzik Afrika ke China pada 2003.

  Pada 2010, Webb berkolaborasi dengan Persatuan Perkusi Shanghai, sebuah badan terkemuka bagi pemain dram, untuk menghasilkan Kursus Ujian Dram Afrika, yang masih menjadi bahan ujian tunggal China dalam bidang muzik itu.

  Webb menjemput pemain perkusi tempatan dari Afrika untuk merakam semua irama mereka. “Beliau merupakan seorang pemain semula jadi. Beliau tidak boleh membaca muzik. Jadi saya mengumpulkan beberapa profesor muzik dari universiti-universiti dan kami semua duduk dan mendengar. Ia mengambil masa setahun untuk menyalinnya ke dalam notasi Barat,” kata Webb.

  Dua tahun kemudian, Tutorial Perkusi Latin dilancarkan bersama oleh Webb dan Persatuan Perkusi Shanghai, yang memenuhi permintaan semakin meningkat untuk pendidikan perkusi Latin di China, mempamerkan rangkaian komprehensif instrumen perkusi Latin utama dengan ilustrasi terperinci.

  Pada 2016, Toning Drum melancarkan Rhythm for Well-being: Memperkenalkan Program Kesihatan dan Kesejahteraan Bermain Dram untuk Komuniti dan Warga Emas Cina, yang bertujuan untuk mempromosikan faedah terapeutik bermain dram.

  Wang telah mengajar lebih 30 pelajar senior di kawasan Sanlitun Beijing sejak 2016. “Mereka sangat suka bermain dram dan ia menggembirakan mereka,” katanya.

  Latihan guru juga diperkenalkan, di mana mereka menjemput pemuzik dan pendidik terkenal bagi mengendalikan kelas-kelas induk dan bengkel-bengkel di China, berkongsi kepakaran dan teknik mereka dengan guru-guru Cina, kata Webb.

  Permainan kanak-kanak

  Pasukan pengajar semasa mereka termasuk ramai pendidik sambilan yang merupakan pelajar kolej di, atau graduan dari, universiti muzik profesional di China dan yang telah menamatkan kursus latihan perguruan mereka.

  “Saya sentiasa berminat dengan kanak-kanak belajar muzik. Saya telah mengkaji kanak-kanak dan muzik kanak-kanak serta bagaimana kita boleh membangunkannya,” kata Webb.

  Pada 2018, Webb menulis buku kanak-kanak dalam bahasa Inggeris dan Cina bertajuk Charlie’s Musical Adventures: Brazil dan melancarkan kurikulum muzik untuk pelajar tadika yang membantu kanak-kanak belajar tentang perkusi dan budaya melalui cerita-cerita.

  Menurut Wang, mereka telah berkolaborasi dengan Akademi Pusat Seni Halus untuk mengajar kurikulum itu kepada kanak-kanak di tadika yang belajar seni.

  “Kisah itu berlaku di hutan hujan Amazon, di mana kami mengikuti Sungai Amazon dan menemui hidupan liar yang berkaitan dengannya. Kami memulakan misi untuk menghentikan pembalak dan menyelamatkan haiwan itu,” katanya.

  Semasa perjalanan ini, kanak-kanak bukan sahaja memahami asas muzik Latin, malah diperkenalkan kepada seni jujitsu Brazil, memperkaya pengalaman pembelajaran mereka dengan unsur budaya yang berbeza, tambah Wang. – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...