Komited perkenal bahasa Cina di Botswana

GABORONE – Keterujaan dan kegembiraan dapat dirasai apabila pelajar di Legae English Medium School di Gaborone, Botswana, menyambut guru mereka Goitseone Ishmael dengan frasa Cina ‘ni hao’, yang secara literal diterjemahkan kepada ‘hello’ dalam Bahasa Inggeris , sebelum dia memulakan pelajaran Bahasa Cina.

“Hari ini kita akan memulakan kelas dengan menonton filem Cina,” katanya, dan pelajar kelihatan girang dan teruja. Beberapa pelajar bertanya sama ada ia membabitkan pelakon terkenal Jackie Chan. Akhirnya, dia berjaya membuat mereka tenang.

Ismael, yang juga dikenali sebagai Liu Weiwei dalam Bahasa Cina, memulakan tugasnya sebagai penolong guru bahasa Cina di Legae English Medium School pada 2022. Kini dia mengajar kira-kira 350 pelajar yang terdiri daripada 14 kelas setiap minggu dari Tingkatan 3 hingga 6.

Selepas menamatkan pengajian dari universiti dengan ijazah bersekutu dalam sistem maklumat perniagaan, Ishmael digalakkan oleh kakaknya untuk mendaftar di Institut Confucius di Universiti Botswana (CIUB) pada 2017.

“Semasa pengajian saya di CIUB, saya memupuk minat yang kuat dalam bahasa, budaya dan gaya hidup Cina, terutamanya pada Ogos 2018 saya menjejakkan kaki saya buat kali pertama di China melalui Summer Camp oleh CIUB,” katanya kepada Xinhua semasa temu bual.

Goitseone Ishmael, seorang penolong guru Bahasa Cina, memberikan pelajaran di Legae English Medium School di Gaborone, Botswana. – Xinhua
Goitseone Ishmael (kanan) bercakap dengan Zhang Lu, seorang pengajar Cina di Legae English Medium School. – Xinhua

Ishmael belajar di Shanghai Normal University di China pada 2019. Disebabkan wabak COVID, dia tidak dapat pulang ke China untuk menghabiskan semester terakhir dan akhirnya menyelesaikannya secara dalam talian dan menamatkan pengajian semasa di Botswana.

Sebagai seorang penolong guru Cina, Ismael mempunyai tugas pengajaran utamanya seperti mengajar pelajar lagu Cina, mengajar mereka cara memotong kertas atau tanglung. Dia juga membantu Zhang Lu, satu-satunya guru Cina yang berasal dari CIUB, untuk mengajar Bahasa Cina.

“Mengajar bahasa adalah sangat menarik dan kanak-kanak sentiasa berminat untuk mempelajari lebih lanjut, terutamanya tentang budaya Cina, makanan dan mereka juga bertanya banyak soalan semasa pelajaran saya seperti apa yang mereka suka dipanggil dalam Bahasa Cina,” katanya, sambil menambah kebanyakan pelajar mahu melawat China sekarang sejak dia mula mengajar mereka.

Menurut Ismael, Batswana boleh mendapat banyak manfaat daripada pembelajaran Bahasa Cina. Beliau berkata, di China, segala-galanya adalah mudah seperti pengangkutan dan kaedah pembayaran, jadi Batswana boleh belajar dan melihat bagaimana mereka boleh meningkatkan perkhidmatan di sini. Batswana juga boleh mengajar Bahasa Inggeris di China kerana permintaan untuk guru Bahasa Inggeris.

Guru wanita berusia 33 tahun itu menggalakkan orang ramai untuk mempertimbangkan kerjaya dalam Bahasa Cina. “Ia bukan sahaja untuk komunikasi, ia akan membuka satu lagi peluang kepada mereka. Terdapat pelbagai jenis pekerjaan yang boleh dilakukan selepas mempelajari Bahasa Cina seperti bekerja sebagai guru bahasa Cina, penterjemah atau jurubahasa,” katanya.

Basel Ncaagae, ketua Legae English Medium School, berkata Bahasa Cina diperkenalkan sepenuh masa pada 2018 selepas pihak pengurusan menyatakan hasrat untuk berpindah daripada kelab Cina itu, memandangkan kelab itu tidak mendekati ramai pelajar. Dan hasil daripada bilangan pelajar yang ramai menyatakan minat untuk mempelajari Bahasa Cina, sekolah tersebut melaksanakan Bahasa Cina sebagai program pengajian bahasa sepenuh masa yang dinamakan Kelas Confucius.

Beberapa kandungan yang diajar kelas ialah ucapan Cina, mengajar kanak-kanak cara mengira dalam Bahasa Cina, cara memperkenalkan diri dalam Bahasa Cina, umur mereka, cuaca dan masa.

Kanak-kanak juga mengambil bahagian dalam Primary School Chinese Bridge di mana pemenang mendapat peluang untuk pergi ke China dan mewakili sekolah. Terdapat juga pertandingan seperti pertunjukan bakat di mana pelajar juga boleh mengambil bahagian. – Xinhua