Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Komited promosi kemapanan ASEAN

  Oleh Syahmi Hassan – 

  JAKARTA, 6 SEPT – Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-BAC) Indonesia, dengan kerjasama ASEAN-BAC Brunei Darussalam, menganjurkan mesyuarat Meja Bulat Perniagaan Borneo (BBR) 2023 di Hotel Sultan di Jakarta, kelmarin.

  BBR itu menghimpunkan pihak berkepentingan dari tiga negara ASEAN yang terletak di pulau Borneo iaitu Indonesia, Malaysia dan Brunei Darussalam.

  Agenda utama mesyuarat itu adalah untuk membincangkan langkah konkrit untuk meningkatkan perdagangan intra-Kalimantan, menarik pelaburan langsung asing (FDI), dan rancangan untuk Sidang Kemuncak Perniagaan Borneo akan datang di Pontianak, Kalimantan Barat, yang dijadualkan pada November.

  Mesyuarat berkenaan telah dirasmikan oleh Pengerusi ASEAN-BAC 2023, Arsjad Rasjid.

  Mesyuarat di Jakarta itu menandakan kali kedua BBR diadakan, berikutan mesyuarat pertama yang sangat berjaya di Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, pada 28 April 2023.

  Gambar ramai perwakilan yang menghadiri mesyuarat Meja Bulat Perniagaan Borneo (BBR) 2023 di Hotel Sultan di Jakarta, baru-baru ini. – Gambar serahan ASEAN-BAC
  Pelancaran pasaran digital DagangBorneo pada mesyuarat tersebut. – Gambar serahan ASEAN-BAC

  Pada mesyuarat kedua itu, wakil dari tiga negara ASEAN di Kalimantan secara rasmi mengesahkan kerjasama kenyataan yang bertujuan untuk menubuhkan Komuniti Ekonomi Borneo (BEC).

  Inisiatif tersebut direka untuk menggalakkan strategi bersama yang akan merangsang pembangunan ekonomi di kawasan Kalimantan dan menggalakkan hubungan rentas sempadan.

  Sementara itu, Pengerusi ASEAN-BAC Brunei Darussalam, Dayang Haslina binti Haji Mohd Taib menjelaskan, “BEC bertujuan untuk berfungsi sebagai persatuan perniagaan yang inklusif dan dipacu kemampanan untuk perusahaan di Kalimantan dan profesional dalam bidang baru muncul, seperti yang terlibat dalam ekonomi gig, penciptaan kandungan dan kerja jauh.

  “Matlamat ini akan direalisasikan melalui pelbagai inisiatif, termasuk tetapi tidak terhad kepada, pasaran dan program yang direka untuk mengurangkan halangan kemasukan bagi perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), perusahaan luar bandar dan sosial, serta nomad digital dan individu berkemahiran,” tambah beliau.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...