Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  Komited rungkai peninggalan sejarah

  CHINA – Sepanjang dua dekad yang lalu, Mei Yalong telah mengambil bahagian dalam penggalian di banyak tapak arkeologi dan membaiki lebih daripada 5,000 artifak yang pecah.

  Beliau adalah seorang juruteknik lapangan di Muzium Taihu Changxing di Huzhou, wilayah Zhejiang.

  Melakukan kebanyakan kerja keras semasa penggalian dan pengekstrakan relik, juruteknik lapangan itu membantu ahli arkeologi dalam pelbagai aktiviti untuk mencari dan mengenal pasti artifak dan peninggalan sejarah.

  “Relik tidak ternilai harganya. Ia adalah petunjuk untuk membuka misteri masa lalu, dan tugas kami adalah untuk mencari dan melindungi, serta ia menjadi penjaga kepada warisan budaya Cina,” kata Mei, 50.

  Menerima diploma sekolah menengah pada 1990an, Mei tidak menganggap arkeologi sebagai pilihan kerjaya.

  Pemandangan dari udara tapak arkeologi di daerah Changxing, Huzhou, wilayah Zhejiang, di mana 10 makam bertarikh Dinasti Han (206 SM-AD 220) telah digali. – ANN/The China Daily
  Mei Yalong (berdiri) merekod data untuk pemetaan dan lakaran kemudian. – ANN/The China Daily

  Pada tahun 2001, dia secara kebetulan diupah oleh Muzium Tianjin sebagai pembantu untuk pasukan arkeologinya. Walaupun tanpa mempunyai banyak pengetahuan tentang arkeologi ketika itu, dia tertarik dengan penggalian, proses yang sukar tetapi bermanfaat.

  Pada tahun 2002, Mei mengikuti pasukan arkeologi Universiti Wuhan ke daerah Badong, wilayah Hubei. Di sana mereka menemui dan menggali Runtuhan Jiuxianping Dinasti Song (960-1279) di tepi Sungai Yangtze.

  Pada tahun 2003, beliau menjadi juruteknik lapangan di Institut Peninggalan Budaya dan Arkeologi Wilayah Zhejiang. Pada tahun 2007, isterinya, Yi Xiaoling, juga diupah oleh institut itu. Pada tahun 2013, Mei menyertai Muzium Taihu Changxing.

  Ia merupakan pekerjaan yang mencabar fizikal dan mental. Selepas penggalian yang bersungguh-sungguh, ia sesuatu yang menakjubkan untuk melihat bagaimana serpihan tulang, tanah atau syiling purba yang digali boleh memaparkan sejarah barang itu, kata Mei.

  Selain menggali dan membantu kerja lapangan, Mei melakukan beberapa aktiviti seharian, seperti fotografi dan lakaran peninggalan, pemetaan tapak dan mencari sumber.

  Pada tahun 2005, Mei bekerja di tapak Qiliting di daerah Changxing, Huzhou, selama lebih setahun. Penggalian menemui lebih daripada 800 artifak batu, yang menunjukkan penempatan awal manusia di rantau ini. Lakaran peninggalannya dan peta tapak digunakan dalam laporan dan buku berkaitan.

  Pada suatu hari pada bulan Ogos 2012, ketika melakar kapak batu bulat yang digali dari tapak Zhuangqiaofen di Pinghu, Zhejiang, Mei menemui beberapa tanda yang terukir samar-samar pada barang itu, yang mungkin merupakan watak yang digunakan oleh orang purba.

  Itulah saatnya, kata Mei, dia merasakan daya tarikan arkeologi dalam menghubungkan masa kini dan masa lalu. Bertarikh kira-kira 4,000 hing-ga 5,300 tahun, tapak itu ternyata menjadi salah satu kawasan perkuburan terbesar yang berkaitan dengan Budaya Liangzhu pada zaman Neolitik yang belum ditemui.

  Seperti Mei, ramai juruteknik lapangan menyediakan sokongan teknikal kepada ahli arkeologi profesional dalam mencari, mengenal pasti dan menggali peninggalan. Walaupun juruteknik mungkin tidak dilihat sebagai profesional utama di tapak sedemikian, mereka memainkan peranan penting dalam bidang ini. – ANN/The China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...