Konflik, keganasan antara punca sektor pelancongan merundum

UTRECHT, Belanda, 11 Jan – Konflik Syria, keganasan, pelarian dan kebangkitan populisme serius menjejaskan peta pelancongan di Eropah, Afrika Utara dan Timur Tengah, seorang pakar dengan Institut Hadapan Pelancongan Eropah ( ETFI) berkata kelmarin.

“Konflik di Syria yang telah mengakibatkan kemasukan besar-besaran pelarian, ancaman serangan pengganas dan juga kebangkitan nasionalisme dan populisme di Barat jelas menjejaskan aliran pelancongan di Eropah,” penyelidik ETFI Peter Singleton memberitahu perwakilan pada hari pertama daripada pameran pelancongan dua hari yang diadakan di bandar Belanda Utrecht.

Pelbagai negara telah menikmati kestabilan geopolitik menyaksikan aliran pelancongan mereka meningkat tahun lepas, manakala yang lain mengalami kerugian yang besar meskipun pertumbuhan 4 peratus dalam pelancongan dunia, menurut penyelidik, yang juga pensyarah di Universiti Sain Stenden.

“Aliran Pelancongan berubah dengan cepat bergantung kepada apa yang berlaku pada konteks geopolitik,” Singleton memerhatikan. Memetik Turki sebagai contoh, beliau berkata, negara tersebut menyaksikan penurunan 30 peratus dalam ketibaan pelancong tahun lepas kerana serangan ganas di Istanbul dan ketidakstabilan yang disebabkan oleh konflik di Syria.

Seorang pelancong ketika mengambil gambar di salah satu tarikan di Turki. Konflik Syria, keganasan, pelarian dan kebangkitan populisme serius menjejaskan peta pelancongan di Eropah, Afrika Utara dan Timur Tengah, menurut ETFI, kelmarin. – AFP
Seorang pelancong ketika mengambil gambar di salah satu tarikan di Turki. Konflik Syria, keganasan, pelarian dan kebangkitan populisme serius menjejaskan peta pelancongan di Eropah, Afrika Utara dan Timur Tengah, menurut ETFI, kelmarin. – AFP

“Kestabilan geopolitik adalah amat penting untuk pelancongan,” Singleton menegaskan, menganggarkan trend tahun lepas dijangka kekal pada tahun 2017.

Menurut Singleton, dari segi ketibaan pelancong, Tunisia dan Mesir, di antara yang mengalami kerugian kerana konflik geopolitik dan ketidakstabilan, menyaksikan penurunan sebanyak 95 peratus dan 68 peratus pada 2016 masing-masing.

Perancis, kesan daripada serangan pengganas di destinasi popular seperti Paris dan Nice, mengalami penurunan sebanyak 3 peratus, manakala Greece bergelut dengan kemasukan pelarian di pulau-pulau pelancongan yang popular tertentu menyaksikan penurunan 26 peratus. – Xinhua