Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Kongsi cara didik anak dalam Islam

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 18 SEPT – Jabatan Hal Ehwal Masjid (JHEM) melalui Bahagian Hal Ehwal Muslimah dengan kerjasama Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Bukit Udal, Daerah Tutong baru-baru ini, telah mengadakan program keluarga berupa tazkirah bertajuk ‘Bagaimana Cara Mendidik Anak dalam Islam’.

  Ia diadakan untuk memberikan kefahaman akan kepentingan membentuk sahsiah atau keperibadian anak-anak dan keluarga dalam membina keluarga yang bahagia dan aman tenteram serta berkasih sayang.

  Tazkirah telah disampaikan oleh Guru Ugama Terlatih Tingkat Khas, Bahagian Hal Ehwal Muslimah, JHEM, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Hajah Nadhirah binti Haji Lahit.

  Hadir sama ialah Pemangku Ketua Bahagian Hal Ehwal Muslimah, Pengiran Hajah Alizah bin Pengiran Haji Mohd Tahir.

  Program berkenaan diadakan bagi mendukung Pelan Tindakan Keluarga melalui Jawatankuasa Khas Institusi Keluarga, Wanita dan Kanak-kanak, selain untuk memberikan pengetahuan dan panduan cara membimbing keluarga berlandaskan ajaran Islam.

  Ia juga bertujuan untuk mengongsikan ayat-ayat Al-Quran dan doa-doa pilihan yang diamalkan oleh Baginda Rasulullah SAW dalam berkeluarga.

  Selain itu, ia juga untuk meningkatkan semangat dan motivasi dalam kalangan ibu bapa untuk terus berusaha memberikan bimbingan kepada anak-anak dan keluarga.

  Dengan adanya penganjuran program ini, ia diharap akan memberikan kesedaran dan kefahaman kepada para Muslimah untuk membimbing keluarga ke jalan yang diredai Allah SWT.

  Hajah Nadhirah semasa menyampaikan tazkirah tersebut. – Gambar oleh Yusrin Junaidi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...