Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Konsert hadiah Lefthanded sempena 40 tahun berkarya

  Jika bercerita tentang muzik rock Malaysia, nama kumpulan Lefthanded pasti akan jadi sebutan dan berada antara ‘ranking’ teratas dalam senarai rockers selain Search, Wings, May, Bloodshed dan banyak lagi.

  Sejak dikenali selepas menyertai pertandingan Juara Rock pada 1983, Lefthanded terus mengorak langkah tanpa menoleh ke belakang lagi.

  Kini bersama dua anggota yang cukup sinonim dengan Lefthanded iaitu Man Kidal (gitar) dan Datuk Nash (penyanyi), mereka disertai oleh Hafiz Dayak (dram), yang juga anak bekas pemain dram Lefthanded, Allahyarham Man Dayak, Ritz (gitar), Rio Rasul (keyboard) dan Fly (bass).

  Mereka bersama kumpulan orkestra yang bakal diumumkan nanti akan menggegar dengan Konsert Lefthanded 40 Tahun Rockestra di Plenary Hall, Kuala Lumpur Convention Centre pada 3 Jun nanti.

  Ia dianjurkan Menara Network Sdn Bhd bersempena 40 tahun penubuhan Lefthanded.

  Pengarah Urusan Menara Network Sdn Bhd, Datuk Abdul Razif Asmuni berkata, idea mengadakan konsert ini tercetus apabila dia berjumpa sendiri dengan Man Kidal.

  Katanya, kebetulan Man Kidal juga memang merancang untuk mengadakan konsert Lefthanded sempena 40 tahun penubuhan mereka dan pertemuan itu telah membawa kepada idea persembahan berkenaan.

   “Selepas beberapa perbincangan, akhirnya impian ini menjadi kenyataan,” katanya.

  Abdul Razif berkata, Lefthanded menjadi pilihan mereka kerana ia adalah ‘top 3’ kumpulan rock legenda di Malaysia.

  “Ada banyak kumpulan rock di Malaysia, tetapi mereka adalah ‘top 3’ seiring dengan Search dan Wings. Mereka ada banyak lagu popular dan diingati kebanyakan peminat muzik tanah air.

  “Konsert ini diadakan bersama orkestra kerana mahukan muzik yang lebih santai. Mereka tetap rock, tetapi dengan orkestra, muziknya akan menjadi lebih lunak. Tidaklah terlalu bingit dan sedap didengar.

  “Sesuailah dengan kebanyakan peminat Lefthanded yang kini sudah berusia 40 tahun ke atas. Mereka mahu lebih rileks dan berada dalam keadaan duduk jika menonton konsert,” katanya.

  Abdul Razif berkata, konsert berdurasi di antara dua setengah jam ke tiga jam itu juga akan menceritakan mengenai perjalanan muzik Lefthanded selama 40 tahun dari awal hinggalah yang terkini.

  Menurut Abdul Razif yang juga penerbit konsert, Lefthanded akan membawa 15 ke 20 lagu dan Rio Rasul sebagai Penggubah Muzik.

  Lefthanded memiliki enam album studio iaitu Keadilan pada 1986, Seruan (1987), Qabul (1988), Evolusi (1989), Fanatisme (1991) dan Syurga & Neraka (1999).- Agensi

  Lefthanded bakal mengadakan konsert bersempena 40 tahun penubuhan kumpulan itu.- Agensi

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -