Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Konvoi Proton Saga ke Putrajaya kembalikan nostalgia rakyat Malaysia

  PUTRAJAYA – Sebanyak 45 kereta model awal Proton Saga berkonvoi sejauh 100 kilometer (km) dari Bukit Kapar, Klang menuju ke Putrajaya dan kembali semula ke Bukit Kapar sempena Sambutan Hari Malaysia hari ini.

  Pengerusi Kelab Saga 69 Bukit Kapar Ramlan Masron, 65, berkata seramai 100 ahli kelab itu turut menyertai konvoi yang memulakan perjalanan kira-kira pukul 9:30 pagi tadi.

  “Tujuan konvoi ni ialah untuk kita mempamerkan koleksi kereta Proton Saga yang dimiliki oleh ahli kelab kerana kita tahu ramai generasi muda yang pastinya teruja melihat kereta lama ini masih gagah membelah lebuh raya.

  “Kita juga mahu mengembalikan nostalgia yang mana Proton Saga ini merupakan kereta nasional pertama keluaran negara kita, Malaysia,” katanya ketika ditemui Bernama di sini hari ini.

  Proton Saga pertama kali dikeluarkan pada 9 Julai 1985, dua tahun selepas Proton ditubuhkan. 

  Pengerusi Kelab Saga 69 Bukit Kapar Klang Ramlan Masron ketika ditemui selepas mengetuai konvoi kereta proton saga dari Bukit Kapar Klang ke Pusat Pentadbiran Putrajaya sempena Sambutan Hari Malaysia 2021 ketika tinjauan Bernama. – Bernama

  Tinjauan Bernama mendapati, orang ramai yang teruja melihat konvoi kereta lama lalu di hadapan mereka, bersorak sebagai tanda sokongan kepada rombongan itu.

  Ada juga yang sanggup memperlahankan kenderaan masing-masing sebaik melintasi Bangunan Perdana Putra semata-mata mahu mencuci mata melihat “pameran” Proton Saga, selain ada yang memberhentikan kenderaan untuk bergambar di hadapan deretan kereta lama itu.

  Ramlan berkata rakyat Malaysia perlu merasa bangga kerana kereta nasional pertama ini masih dijaga dengan baik oleh peminatnya walaupun perlu mengeluarkan belanja yang agak besar untuk tujuan baik pulih dan modifikasi.

  Beliau berkata walaupun harga pasaran Proton Saga terpakai sekitar RM500 ke RM800 sebuah, namun kos sekitar RM20,000 diperlukan untuk memastikan kereta itu berfungsi dengan baik dan selamat.

  “Kereta-kereta ini walaupun lama tetapi tidak mendatangkan masalah sepanjang perjalanan kami dari Bukit Kapar ke sini,” katanya, sambil menambah kelab mempunyai perancangan untuk berkonvoi ke Johor sekiranya kerajaan membenarkan aktiviti rentas negeri kelak.

  Ramlan berkata kelab juga memastikan prosedur operasi standard (SOP) yang digariskan Majlis Keselamatan Negara dipatuhi oleh semua ahli kelab sepanjang perjalanan ini.

  “Kelab menyediakan makanan dan minuman untuk ahli dan mereka hanya boleh makan di dalam kereta masing-masing kerana kita tidak mahu mereka berkumpul sambil makan dan ia sekali gus akan menyebabkan pelanggaran SOP,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan