Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

Kopi Vietnam semakin dapat sambutan

VIETNAM – Biji kopi pertama diimport ke Vietnam pada abad ke-19 oleh penjajah Perancis, yang menyedari bahawa iklim tanah tinggi tengah adalah sempurna untuk menanam minuman popular itu.

Arabica merupakan varieti pertama yang dihasilkan sebelum robusta, hasil tinggi yang diperkenalkan pada tahun 1908.

Pada tahun 1986, berikutan penyatuan semula Vietnam, ekonomi Doi Moi (Pembaharuan) membawa kepada peningkatan dalam penswastaan ​​tanah dan komoditi.

Kerajaan melihat potensi kopi sebagai tanaman tunai untuk eksport dan kegunaan dalaman, maka mereka menubuhkan ladang yang dibiayai oleh kerajaan negeri dan menggalakkan pemilik tanah Tanah Tinggi Tengah untuk mengusahakan kopi.

Kini, kopi merupakan salah satu komoditi eksport utama Vietnam bernilai lebih daripada AS$3 bilion setahun, di samping produk lain yang bernilai tinggi seperti kayu, makanan laut, kacang gajus, beras, sayur-sayuran dan getah.

Pada tahun 2021, di sebalik pandemik COVID, eksport kopi Vietnam masih menjana AS$3
bilion, menyumbang kepada pertumbuhan keseluruhan eksport komoditi negara.

Dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini, Vietnam menghantar 889,000 tan kopi bernilai lebih AS$2 bilion ke luar negara, mewakili peningkatan tahun ke tahun sebanyak 24.2 peratus dalam volum dan 54 peratus dalam nilai, menurut Kementerian Perindustrian dan Perdagangan.

Menurut sumber dalam industri, harga kopi global diunjurkan akan terus meningkat pada masa hadapan, mewujudkan banyak peluang untuk pengeksport kopi Vietnam untuk meningkatkan eksport mereka. – ANN/VNS

Petani di Mang Den, daerah Kon Plong, wilayah Kon Tum, menuai kopi arabica. – ANN/VNS
Seorang petani mengumpulkan biji kopi untuk diproses dan dieksport di Kon Tum, wilayah di Tanah Tinggi Tengah Vietnam. . – ANN/VNS
Produk kopi Koperasi Bich Thao di wilayah Son La telah memenuhi piawaian OCOP lima bintang kebangsaan. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -