Korda rangkul kejohanan Pelican

MIAMI, 15 NOV – Pemain nombor satu dunia, Nelly Korda membuat tiga pukulan bogey di lubang kedua terakhir, menutup peraturan dengan pukulan birdie dan memenangi Kejohanan Pelican LPGA dengan pukulan birdie pada lubang pertama perlawanan playoff empat penjuru kelmarin.

Pemenang pingat emas Olimpik, Korda mencatat kemenangan keempat jelajah LPGA musim ini, tetapi dengan cara yang tidak dijangkakan.

Dia bertanding sepanjang hari dengan Lexi Thompson, jatuh dua pukulan ke belakang dengan tiga pukulan bogey bawah tujuh pada lubang ke-17 di Kelab golf Pelican di Belleair, Florida.

Korda bertindak balas dengan pukulan birdie di lubang ke-72 untuk satu bawah 69 yang cukup untuk meletakkannya ke perlawanan playoff selepas Thompson menutup dengan pukulan bogey berturut-turut dalam 69 miliknya sendiri.

Mereka disertai dengan 17 bawah par 263 oleh pemain Korea Selatan, Kim Sei-young, yang mendapat 67 dan Lydia Ko dari New Zealand.

Selepas semua drama berlalu, Korda membawa perlawanan playoff kepada kesimpulan pantas dengan pukulan birdie 12 kaki di lubang pertama penentu – ke-18.

Kemenangan tersebut bermakna Korda, 23, akan mara ke Kejohanan jelajah akhir musim minggu depan dengan kelebihan 12 mata di hadapan pemain Korea Selatan, Ko Jin-young dalam perlumbaan untuk anugerah pemain terbaik LPGA.

Dia merupakan warga Amerika pertama sejak Stacy Lewis pada 2012 memenangi empat gelaran LPGA dalam semusim, tetapi dia mengakui ada ketikanya apabila dia fikir akan kehilangan peluangnya. – AFP

Reaksi Nelly Korda semasa menjulang pialanya selepas memenangi Kejohanan Pelican kelmarin. – AFP