Korda, Thompson kongsi pendahulu Kejohanan Pelican LPGA

MIAMI, 14 NOV – Nelly Korda mengakhiri perlawanan dengan pukulan birdie berturut-turut kelmarin untuk menyudahkan kedudukan tujuh bawa par 63 dan menyertai rakan senegara dari Amerika Syarikat, Lexi Thompson berada di kedudukan teratas mendahului pusingan ketiga Kejohanan Pelican LPGA.

Korda, yang merampas semula kedudukan ranking nombor satu dunia daripada Korea Selatan, Ko Jin-young minggu ini, berkata persembahan baiknya punca utama dia berjaya mendapatkan lapan pukulan birdie di Kelab Pelican di Belleair, Florida.

“Saya berjaya melakukannya dengan lebih baik hari ini dan hanya memberikan diri saya permainan yang sangat bagus,” kata Korda.

Thompson, dengan 11 gelaran LPGA termasuk satu kejuaraan utama, melakukan enam pukulan birdie dalam lima bawah par 65 – termasuk pukulan tiga berturut-turut di lubang kelima, keenam dan ketujuh.

Pasangan duo terkemuka itu adalah satu pukulan di hadapan Kupcho, yang melakukan lima pukulan birdie dan telah meraih bahagian pendahuluan apabila dia mendapat pukulan pada 16 dan 17 tetapi meledakkan pukulan terakhir untuk empat bawah 66 untuk 195.

Veteran AS, Christina Kim dan Korea Selatan, Kim Sei-young mencatatkan lebih jauh di belakang dengan 196, kedua-duanya mencatatkan 65s.

Korda berkata dia menikmati padang di Pelican, dengan padang lapang yang membolehkan membuat pukulan.– AFP

Aksi Nelly Korda membuat pukulan pada lubang kelima dalam pusingan ketiga Kejohanan Wanita Pelican kelmarin. – AFP