Korea S gesa Utara pulihkan komunikasi dorman

SEOUL, KOREA SELATAN, 26 SEPT – Korea Selatan hari ini menggesa Korea Utara untuk menyambung semula talian penting komunikasi yang sudah lama tidak berfungsi, sehari selepas Korea Utara mengulangi satu tawaran untuk membuka semula rundingan bersyarat.

Korea Utara mungkin berusaha untuk mengekstrak konsesi kira-kira dua minggu selepas ia membangkitkan ketegangan dengan menjalankan ujian peluru berpandu dalam masa enam bulan.

Korea Utara sudah dua kali memaklumkan Korea Selatan berkata ia terbuka untuk sebarang rundingan jika syaratnya dipenuhi.

Kim Yo Jong, kakak pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un, berkata kelmarin yang dua Korea itu boleh mengambil langkah ke arah perdamaian jika Korea Selatan meninggalkan ‘dasar bermusuh’ dan ‘standard talam dua mukanya’.

Dia tidak menghuraikan apa langkah spesifik yang dimahukannya untuk Korea Selatan lakukan.

Namun beberapa pakar berkata Korea Utara mahu Korea Selatan memainkan peranan dalam memenangi bantuan daripada sekatan diketuai AS, mendapatkan bantuan, atau menerima konsesi lain seperti pengiktirafan antarabangsa sebagai negara bersenjata nuklear. – AP