Korea S, Tehran setuju perkembang minyak bilion dolar

SEOUL, 23 FEB – Korea Selatan dan Iran telah bersetuju untuk memajukan minyak berbilion dolar yang dibekukan, kata Seoul hari ini, tetapi memberi isyarat bahawa perjanjian itu secara efektif tunduk pada persetujuan Amerika Syarikat (AS).

Bulan lalu Tehran merampas kapal tangki berbendera Korea Selatan di perairan Teluk, dengan alasan kapal itu ‘berulang kali melanggar undang-undang alam sekitar maritim’.

Penyitaan kapal tangki itu berlaku setelah Tehran mendesak Seoul untuk melepaskan aset Iran bernilai bilion dolar yang dibekukan di Korea Selatan di bawah sekatan AS atas program nuklearnya. Kementerian luar Korea Selatan mengatakan gabenor bank pusat Iran dan duta besar Seoul telah mencapai kesepakatan di Tehran.

“Iran telah bersetuju dengan cadangan kami untuk menggunakan dana itu,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan, tanpa memberikan perincian.

Ada cadangan bahawa wang itu dapat digunakan untuk membeli vaksin koronavirus atau untuk membayar hutang Iran di PBB.

Tetapi kementerian Korea Selatan menambah, “Dana yang dibekukan sebenarnya harus melalui rundingan dengan pelaku yang berkaitan termasuk AS.”

Kerajaan Iran mengeluarkan kenyataan berasingan mengenai rundingan itu, yang memetik gabenor Bank Pusat Iran, Abdolnasser Hemmati, mengatakan akan terus menuntut pampasan dari bank-bank Korea Selatan.

“Pihak Korea Selatan perlu melakukan banyak usaha untuk menghapus rekod negatif ini,” tambahnya. Tehran adalah pembekal minyak utama Korea Selatan yang kekurangan sumber daya sehingga peraturan Washington menyekat pembelian tersebut.

Presiden AS ketika itu, Donald Trump pada tahun 2018 menarik Washington dari perjanjian nuklear penting dan kemudian menetapkan semula serta memperketat sekatan untuk melumpuhkan Iran. – AFP

Korea Selatan dan Iran telah bersetuju untuk memajukan minyak berbilion dolar yang dibekukan. – AP