Korea S tingkat sistem nuklear

SEOUL, 4 Jan – Korea Selatan komited untuk menambah sistem pertahanan peluru berpandu AS lebih maju ke hadapan tahun ini walaupun mendapat tentangan dari China, seorang menteri berkata hari ini.

Seoul dan Washington bersetuju untuk menghantar sistem Pertahanan Kawasan Terminal Altitud Tinggi (THAAD)di Selatan selepas satu siri ujian Korea Utara nuklear dan peluru berpandu – menyebabkan bantahan kuat dari China.

“Pembangunan THAAD adalah sebahagian daripada usaha kami untuk meningkatkan pertahanan terhadap ancaman dari Korea Utara,” kata Menteri Pertahanan Han Min-Koo.

“Ini bukan satu subjek untuk pertimbangan politik,” katanya kepada Perdana Menteri Hwang Kyo-Ahn, yang mengambil alih kuasa eksekutif Presiden yang dilanda skandal Park Geun-Hye selepas dia telah dicabar bulan lepas.

Tetapi pembangkang Parti Demokratik telah berkata mereka akan mengkaji semula penempatan jika mereka memenangi pilihan raya presiden yang akan datang.

Beijing berhujah THAAD akan menjejaskan kepentingan keselamatan dan meningkatkan risiko konflik ketenteraan di rantau ini, dan telah mengenakan apa yang telah dilihat di Korea Selatan sebagai rentetan sekatan sebagai respon kepada pembangunan. – AFP