Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Korea Selatan bimbang dan kesal terhadap rundingan kerjasama Kim dan Putin

  SEOUL, 14 SEPT – Korea Selatan pada hari ini menyatakan ‘kebimbangan dan kekesalan yang mendalam’ terhadap pertemuan antara pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un dan Presiden Rusia, Vladimir Putin yang nampaknya tertumpu pada pengembangan kerjasama ketenteraan ketika kedua-dua pemimpin bersenjata nuklear itu selaras dengan konfrontasi mereka yang semakin meningkat dengan Amerika Syarikat (AS).

  Washington telah memberi amaran bahawa sidang kemuncak pada kelmarin antara Kim dan Putin boleh membawa kepada perjanjian untuk membekalkan peluru untuk perang Moscow di Ukraine. Terdapat kebimbangan yang meluas di Seoul bahawa Utara sebagai balasan akan menerima teknologi senjata canggih dari Rusia, termasuk yang berkaitan dengan satelit pengintip tentera, yang akan meningkatkan ancaman yang ditimbulkan oleh program nuklear tentera Kim.

  “Kami menyatakan kebimbangan dan kekesalan kami yang mendalam bahawa walaupun amaran berulang kali daripada masyarakat antarabangsa, Korea Utara dan Rusia membincangkan isu kerjasama ketenteraan, termasuk pembangunan satelit, semasa sidang kemuncak mereka,” kata Lim Soo-suk, jurucakap Kementerian Luar Korea Selatan.

  “Sebarang kerjasama sains dan teknologi yang menyumbang kepada pembangunan senjata nuklear dan peluru berpandu, termasuk sistem satelit yang melibatkan teknologi peluru berpandu balistik, bertentangan dengan resolusi Majlis Keselamatan PBB,” katanya dalam taklimat.

  Lim juga menegaskan bahawa delegasi Kim di Rusia termasuk beberapa individu yang dibenarkan oleh Majlis Keselamatan kerana terlibat dalam aktiviti pembangunan senjata haram Korea Utara, termasuk Marsyal Tentera Rakyat Korea Ri Pyong Chol dan Jo Chun Yong, seorang pegawai parti pemerintah yang mengendalikan dasar peluru. Lim berkata Moscow harus sedar akan ada ‘kesan yang sangat negatif’ terhadap hubungannya dengan Seoul jika meneruskan kerjasama ketenteraan dengan Pyongyang.

  Menteri Penyatuan Seoul Kim Yung-ho, yang mengendalikan hal ehwal dengan Korea Utara, memberi amaran bahawa potensi pemindahan senjata antara Pyongyang dan Moscow hanya akan mengundang tindak balas yang lebih kuat daripada Korea Selatan, AS dan Jepun, yang telah meningkatkan kerjasama keselamatan tiga hala mereka untuk menghadapi ancaman serantau.

  Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby berkata pada kelmarin bahawa Korea Utara akan menghadapi akibat jika ia membekalkan senjata kepada Rusia.

  “Tiada negara di planet ini, tiada siapa, harus membantu Putin membunuh rakyat Ukraine yang tidak bersalah,” kata Kirby. Jika negara-negara itu memutuskan untuk bergerak ke hadapan dengan perjanjian senjata, AS akan mengambil kira pengaturan itu dan melakukannya dengan sewajarnya, katanya. – AP

  Skrin TV menunjukkan imej pertemuan antara Presiden Rusia, Vladimir Putin dan pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un semasa program berita di Stesen Kereta Api Seoul di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...