Korea Selatan dilanda hujan lebat, 6 maut 7 hilang

SEOUL, 2 OGOS – Hujan lebat telah melanda sebahagian besar Korea Selatan hari ini, mengorbankan enam manakala tujuh lagi hilang, kata pegawai Seoul.

Kementerian Dalam Negeri dan Keselamatan mengatakan hujan lebat menyebabkan tanah runtuh di puluhan tempat, membanjiri kawasan perumahan dan jalan raya dan merosakkan beberapa struktur di tepi sungai.

Sebilangan besar kerosakan berlaku di wilayah metropolitan Seoul dan wilayah tengah.
Kementerian itu mengatakan enam orang yang mati itu mungkin tertimbus oleh lumpur atau bahagian bangunan yang musnah berikutan tanah runtuh atau dihanyutkan oleh air yang deras.

Pegawai Kementerian mengatakan satu kematian kelmarin dan lima yang lain hari ini, semuanya di wilayah metropolitan Seoul atau wilayah tengah.

Hujan lebat juga menyebabkan enam orang cedera dan 360 yang lain kehilangan tempat tinggal, kata kementerian itu. Kawasan Seoul dan wilayah tengah dijangka terus menerima hujan lebat hingga pagi Isnin. – AP

Kawasan banjir selepas hujan lebat di Anseong, Korea Selatan, semalam. Pentadbiran Meteorologi Korea Selatan mengeluarkan amaran hujan lebat melanda Seoul dan kawasan tengah. – AP