Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Korea Selatan, Kanada ikrar kerjasama dua hala

  SEOUL, 17 MEI – Pemimpin Korea Selatan dan Kanada hari ini berikrar untuk mengukuhkan kerjasama keselamatan dan ekonomi mereka untuk menangani cabaran yang ditimbulkan oleh Korea Utara dan memperluaskan bekalan mineral Kanada yang penting kepada industri teknologi Korea Selatan ketika mereka mengadakan sidang kemuncak di Seoul.

  Pertemuan antara Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol dan Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau diadakan sebelum mereka berlepas ke Jepun untuk mesyuarat Kumpulan Tujuh hujung minggu ini, di mana ketidaktentuan geopolitik bertambah buruk oleh perang Rusia-Ukraine, ketegasan China dan cita-cita nuklear Korea Utara dijangka mendominasi rundingan.

  Dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas mesyuarat itu, para pemimpin mengecam program senjata nuklear dan peluru berpandu balistik Korea Utara yang semakin meningkat dan menggesa Pyongyang untuk kembali ke rundingan penghapusan nuklear yang diketuai AS, terhenti sejak 2019 kerana perselisihan faham berkaitan sekatan antarabangsa yang dikenakan ke atas Korea Utara.

  “Kami juga akan meneruskan kerja kami untuk menyokong organisasi hak asasi manusia yang memberi tumpuan kepada memajukan hak asasi manusia Korea Utara,” kata Trudeau dalam sidang media bersama dengan Yoon selepas sidang kemuncak mereka.

  Trudeau, pemimpin Kanada pertama melawat Korea Selatan dalam tempoh sembilan tahun, berkata kerajaannya kekal komited untuk bekerjasama rapat dengan Seoul dan rakan antarabangsa lain untuk menangani ancaman Korea Utara.

  Beliau berkata kerajaannya akan berusaha meningkatkan kehadiran tentera laut Kanada dan penyertaan dalam operasi multinasional untuk memantau penguatkuasaan sekatan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu terhadap Pyongyang. – AP

  Justin Trudeau (kiri) dan Yoon Suk Yeol berjabat tangan semasa pertemuan mereka di Pejabat Presiden di Seoul, Korea Selatan pada 17 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -