Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Korea Selatan, Poland anjur latihan ketenteraan

  SEOUL, 1 SEPT – Poland dan Korea Selatan merancang untuk mengadakan latihan ketenteraan bersama di Poland tidak lama lagi bagi menunjukkan keberkesanan peralatan Korea dalam angkatan tentera Poland, kata menteri pertahanan kedua-dua negara semalam.

  Menteri Pertahanan Poland, Mariusz Blaszczak dan Menteri Pertahanan Korea Selatan, Lee Jong-Sup mengadakan perbincangan di Warsaw mengenai keselamatan dan sokongan untuk Ukraine dalam usaha menentang pencerobohan Rusia serta kerjasama lanjut dalam sektor persenjataan.

  Blaszczak berkata bahawa latihan bersama yang dipanggil Autumn Fire akan diadakan tidak lama lagi oleh angkatan tentera Poland, menggunakan persenjataan Korea Selatan yang dibeli baru-baru ini.

  Beliau juga berkata bahawa langkah sedang diambil untuk membolehkan beberapa peralatan buatan Korea dihasilkan di Poland.

  Poland membeli senjata dan peralatan ketenteraan bernilai berpuluh bilion dolar dari Korea Selatan ketika ia meningkatkan potensi pertahanannya dengan kebimbangan meningkat disebabkan perang di negara jiran Ukraine.

  Peralatan baharu itu juga menggantikan senjata telah diberikan Poland kepada Ukraine untuk membantunya mempertahankan diri daripada pencerobohan Rusia.

  Peralatan ketenteraan Poland yang dibeli dari Korea Selatan termasuk kereta kebal K2, howitzer Thunder K9, latihan dan tempur jet pejuang FA-50 serta sistem artileri roket K239 Chunmoo. – AP

  Mariusz Blaszczak (kanan) berjabat tangan dengan Lee Jong-Sup di Warsaw, Poland pada 31 Ogos. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...