Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Korea Selatan wajibkan saringan pengembara dari China

SEOUL, 2 JAN – Korea Selatan hari ini mula mewajibkan ujian saringan COVID untuk ketibaan dari China menyebabkan timbul kekeliruan dan kesulitan di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon. 

Di bawah sekatan baharu yang diumumkan tiga hari lalu, semua ketibaan dari China diwajibkan menjalani ujian PCR pada hari pertama ketibaan, lapor Agensi Berita Yonhap.

Mereka juga mesti berada di kemudahan berasingan di sini sehingga keputusan ujian disahkan manakala rakyat Korea Selatan dan warga asing dengan status pemastautin yang kembali dari melawat China perlu menjalani kuarantin di kediaman masing-masing selepas melakukan PCR.

Pihak berkuasa kerajaan termasuk Perdana Menteri, Han Duck Soo dan Pesuruhjaya Agensi Kawalan dan Pencegahan Penyakit, Jee Young Mee, turut turun padang untuk meninjau keadaan susulan pengenalan langkah baharu itu. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -