Tuesday, May 30, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Korea Utara bakal buka semula sempadan

  SEOUL, 24 MEI – Imej satelit terkini menunjukkan tahap penyelenggaraan pesawat yang ‘luar biasa’ di lapangan terbang utama Korea Utara, kata kumpulan pemantau, kemungkinan petanda Pyongyang sedang bergerak untuk menyambung semula penerbangan antarabangsa.

  Korea Utara telah menutup sempadannya dengan berkesan sejak awal 2020 sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menangani pandemik koronavirus, dengan semua penerbangan dibatalkan.

  Ia telah menyambung semula beberapa perdagangan rentas sempadan dengan China dengan kereta api, dan baru-baru ini membenarkan duta baharu Beijing ke Pyongyang masuk ke negara itu, tetapi masih belum meneruskan perjalanan antarabangsa biasa.

  Beberapa jet penumpang yang dikendalikan oleh Air Koryo Korea Utara telah dilihat melalui hangar penyelenggaraan di Lapangan Terbang Antarabangsa Sunan sejak awal Mei, kata laman web pemantau Korea Utara, memetik imej satelit.

  Pesawat sedemikian jarang sekali menjalani penyelenggaraan sedemikian sejak tiga tahun lalu, jadi tahap aktiviti baru-baru ini adalah ketara, katanya.

  Spekulasi mengenai kemungkinan pembukaan semula Pyongyang memuncak selepas duta baharu China tiba di Pyongyang untuk memulakan tugas rasminya bulan lalu, lebih dua tahun selepas beliau dilantik. – AFP

  Gambar tidak bertarikh dikeluarkan dari agensi berita rasmi Korea Utara (KCNA) pada 1 Julai 2015 menunjukkan pemandangan terminal baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa Pyongyang di ibu negara Korea Utara. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -