Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Korea Utara diberi amaran supaya tidak lancar satelit pengintip

  SEOUL, 20 NOV – Tentera Korea Selatan memberi amaran kepada Korea Utara supaya tidak meneruskan pelancaran satelit pengintipnya yang dirancang, mencadangkan pada hari ini bahawa Seoul boleh menggantung perjanjian damai antara Korea dan meneruskan pengawasan udara barisan hadapan sebagai tindakan balas terhadap pelancaran.

  Korea Utara gagal dalam dua percubaan pertamanya untuk meletakkan satelit pengintip tentera ke orbit awal tahun ini dan tidak meneruskan dengan ikrar untuk membuat percubaan ketiga pada bulan Oktober. Pegawai Korea Selatan berkata kelewatan itu berkemungkinan kerana Korea Utara menerima bantuan teknologi Rusia dan Korea Utara boleh melakukan pelancaran dalam beberapa hari akan datang.

  Pegawai kanan tentera Korea Selatan, Kang Hopil menggesa Korea Utara membatalkan percubaan pelancaran ketiganya serta-merta.

  “Tentera kita akan membuat langkah yang perlu untuk melindungi nyawa dan keselamatan rakyat, jika Korea Utara meneruskan pelancaran satelit pengintip tentera walaupun kami telah beri amaran,” kata Kang dalam satu kenyataan di televisyen.

  Menteri Pertahanan Korea Selatan Shin Wonsik berkata dalam temu bual dengan penyiar awam KBS pada kelmarin, pelancaran itu dijangka lewat bulan ini dan pihak berkuasa Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) sedang memantau langkah Korea Utara.

  Majlis Keselamatan PBB mengharamkan sebarang pelancaran satelit oleh Korea Utara kerana ia melihatnya sebagai ujian terselindung terhadap teknologi peluru berpandunya. Kang berkata walaupun Korea Utara memerlukan satelit pengintip untuk meningkatkan pemantauannya terhadap Korea Selatan, pelancarannya juga bertujuan untuk memperkukuh program peluru berpandu jarak jauhnya.

  Korea Selatan menuduh Korea Utara menerima teknologi Rusia untuk meningkatkan keupayaan nuklear dan ketenteraannya yang lain sebagai balasan untuk membekalkan senjata konvensional untuk menyokong perang Rusia di Ukraine. Kedua-dua Moscow dan Pyongyang telah menolak sebagai tidak berasas kononnya perjanjian pemindahan senjata, tetapi kedua-dua negara – terkunci dalam ketegangan keselamatan yang berasingan dan berlarutan dengan Amerika Syarikat – telah secara terbuka mendesak untuk mengembangkan kerjasama dua hala.

  Pada bulan September, pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un mengembara ke Rusia dan bertemu Presiden Rusia, Vladimir Putin di Cosmodrome, pusat pelancaran domestik paling penting di Rusia. Apabila Putin ditanya oleh media negara Rusia sama ada negaranya akan membantu Utara membina satelit, beliau berkata bahawa “itulah sebabnya kami datang ke sini. Pemimpin (Korea Utara) menunjukkan minat yang mendalam dalam teknologi roket.” – AP

  Kang Hopil bercakap di Kementerian Pertahanan di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...