Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Korea Utara sahkan tutup beberapa misi diplomatik

  SEOUL, 3 NOV – Korea Utara mengesahkan pada hari ini bahawa ia menutup beberapa misi diplomatiknya di luar negara, satu langkah yang disyaki pesaing Korea Selatan berkemungkinan tanda terbaru masalah ekonomi Utara di tengah-tengah sekatan antarabangsa yang berterusan.

  Pada awal minggu ini, kerajaan Korea Selatan berkata Korea Utara sedang bergerak untuk menutup kedutaannya di Uganda, Angola dan Sepanyol, serta sebuah konsulat di Hong Kong, kerana sekatan telah menyukarkan mereka untuk meneruskan aktiviti haram di luar negara untuk mendapatkan wang bagi perbelanjaan operasi mereka.

  Menurut data kerajaan Korea Selatan, Korea Utara mempunyai hubungan diplomatik dengan lebih 150 negara tetapi mengendalikan hanya sekitar 50 jawatan diplomatik di luar negara.

  Kementerian Luar Korea Utara berkata pada hari Jumaat bahawa ia sama ada menutup atau baru membuka misi diplomatik di negara lain selaras dengan perubahan yang tidak ditentukan dalam persekitaran antarabangsa dan dasar luar Utara.

  Pegawai Korea Selatan tidak dapat mengesahkan dengan segera jika Korea Utara benar-benar membuka misi diplomatik baharu di luar negara.

  Dalam komen yang disiarkan di laman sesawang kementerian Korea Utara, seorang jurucakap yang tidak dikenali berkata adalah perkara biasa bagi negara berdaulat untuk menempatkan semula pasukan diplomatik mereka ke luar negara untuk mengejar kepentingan negara. Mereka berkata Korea Utara akan terus mengambil ‘langkah diplomatik yang diperlukan’ demi hubungan luar jangka panjangnya, tetapi tidak mengulas lanjut.

  Kedutaan Korea Utara dan misi diplomatik di luar negara telah terikat dengan kes penyeludupan dan aktiviti komersial haram lain untuk membiayai kos operasi mereka dan menghantar mata wang asing yang sangat diperlukan ke tanah air.

  Tetapi Kementerian Penyatuan Korea Selatan berkata pada hari Selasa lalu bahawa Utara memutuskan untuk menutup beberapa misi diplomatik kerana mereka menghadapi kesukaran mendapatkan mata wang asing berikutan sekatan antarabangsa yang dikenakan ke atas ujian nuklear dan peluru berpandunya yang lalu.

  Kementerian Luar Korea Selatan berkata pada kelmarin bahawa Korea Utara mungkin menutup misi diplomatik tambahan.

  Media negara Korea Utara berkata awal minggu ini bahawa dutanya ke Angola dan Uganda telah mengadakan lawatan ‘perpisahan’ kepada pemimpin negara tersebut pada minggu sebelumnya.

  Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ekonomi Korea Utara yang rapuh terjejas teruk oleh sekatan berkaitan pandemik, sekatan dan salah urusnya sendiri. Tetapi kumpulan pemantau berkata tidak ada tanda-tanda krisis kemanusiaan atau kekacauan sosial yang boleh mengancam pemerintahan mutlak pemimpin Kim Jong Un. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...